Dyniowe curry z czerwoną fasolą to potrawa o bardzo wyjątkowych walorach zarówno aromatycznych, jak i smakowych. Dodatkowo bardzo atrakcyjna kompozycja zastosowanych w niej składników sprawia, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Połączenie wyrazistych przypraw o intensywnych, ostrych aromatach oraz delikatnego mleka kokosowego to wspaniały pomysł na przepyszne danie. Do jego przygotowania konieczna będzie jedynie głęboka patelnia, najlepiej z nieprzywierającą powłoką – zaczynajmy !
50 min 4 porcje
Składniki – dyniowe curry z czerwoną fasolą
- Dynia (miąższ) – połowa średniej sztuki – 500 gram
- Ryż – 150 gram
- Czerwona fasola – podobnie 150 gram
- Pomidory krojone – podobnie 150 gram
- Papryka żółta – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 3 ząbki
- Papryczka chilli – połowa 1 sztuki
- Imbir – około 3 centymetry
- Mleko kokosowe – 400 ml
- Kurkuma – pół łyżeczki
- Cynamon – podobnie pół łyżeczki
- Kolendra (ziarenka) – podobnie pół łyżeczki
- Syrop klonowy – 1 łyżka
- Orzechy nerkowca – garść do przyozdobienia potrawy
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek pokrój w kosteczkę cebulę i dodaj ją na rozgrzaną patelnię – smaż do zeszklenia. Posiekaj bardzo drobno czosnek (możesz przecisnąć go przez praskę) i dodaj do cebuli. Smaż 3-4 minuty do momentu wydobycia się intensywnego czosnkowego aromatu. W międzyczasie posiekaj papryczkę chili i dodaj również na patelnię – smaż na wolnym ogniu kilka minut.
Dodaj na patelnię połowę przygotowanej kolendry, kurkumy, cynamonu oraz starty imbir – bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na wolnym ogniu. Wydrąż dynię i oczyść ją z pestek, a następnie obierz i pokrój w kostkę. Kostka powinna być stosunkowo drobna, aby dobrze wkomponowała się w potrawę. Podobnie postąp z papryką i również skrój ją w kosteczkę.
Dodaj warzywa na patelnię i mieszając co jakiś czas postaraj się przesmażyć je delikatnie z każdej strony. Następnie dodaj do całości czerwoną fasolę i pomidory oraz pozostałe przyprawy – dopraw dodatkowo delikatnie solą i pieprzem. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na 5 minut. W międzyczasie możesz zagotować wodę na ryż – potrawa najlepiej będzie smakowała z ryżem al dente więc przypilnuj, aby czas gotowania był krótszy o 2-3 minuty od podanego na opakowaniu.
Do zawartości patelni dodaj mleko kokosowe i łyżkę syropu klonowego. Wszystko dokładnie wymieszaj i pozostaw na wolnym ogniu przez około 15-20 minut. Po tym czasie dynia powinna być już odpowiednio miękka. Wyłóż do miseczek ryż oraz gotowe curry – udekoruj całość kilkoma orzechami nerkowca – gotowe ! Smacznego !