Fit sernik na zimno to idealna propozycja dla miłośników tego ulubionego przez wielu z nas deseru w nieco odmienionej, zdecydowanie odchudzonej, ale równie pysznej wersji. Choć trudno w to uwierzyć deser zarówno pod względem smakowym, jak i wizualnym nie odstaje znacząco od swego pierwowzoru. Każdy miłośnik sernika powinien dać mu szansę i wypróbować jego chudszą wersję. Dodatek ulubionego smaku galaretki zapewni każdemu jeszcze intensywniejszą satysfakcję z jego spożycia. Do przygotowania przepisu konieczny będzie jedynie mikser i tortownica – najlepiej 24 cm – do dzieła!
170 min 8 porcji
Składniki – fit sernik na zimno
- Serek wiejski – 400 gram
- Twaróg chudy – 250 gram
- Galaretka (ulubiony smak) – 2 sztuki
- Erytrytol (lub inny słodzik) – zgodnie z preferencjami
Przygotowanie
Na początek przygotuj w dwóch osobnych naczyniach galaretki – oczywiście zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Wybierz do tego celu koniecznie swój ulubiony smak – będzie to dodatkowy atut końcowego smaku sernika. Pozostaw je następnie do wystudzenia – w żadnym wypadku nie umieszczaj ich w lodówce! Po mniej więcej 30 minutach powinny być gotowa do dalszego wykorzystania.
W międzyczasie twaróg i serek wiejski umieść w osobnej miseczce i zmiksuj na jak najbardziej gładką masę. W czasie miksowania dodawaj stopniowo do masy słodzik i próbuj czy jest już odpowiednia dla ciebie w smaku. Nie sugerujemy konkretnej ilości słodzika do dodania ponieważ nasze preferencje są w tym zakresie bardzo odmienne.
Następnie dodaj do masy jedną z wcześniej przygotowanych galaretek – koniecznie wystudzoną – znów zmiksuj, tak aby wszystkie składniki idealnie się połączyły. Teraz przelej masę do tortownicy i pozostaw całość do momentu, aż stężeje. Możesz dodatkowo przyspieszyć ten proces wstawiając ją do lodówki.
Po tym czasie przelej do tortownicy drugą z wcześniej przygotowanych galaretek i ponownie umieść całość w lodówce do momentu jej stężenia. No koniec możesz dodatkowo przyozdobić gotowy sernik ulubionymi owocami i podać do spożycia – smacznego!