Jajka zapiekane w pomidorach są z całą pewnością bardzo wyjątkową propozycją na przygotowanie sycącego – idealnie nadającego się na śniadanie – posiłku. Mimo swojej prostoty i nie nazbyt skomplikowanej listy składników danie jest naprawdę bardzo interesujące zarówno pod kątem wizualnym, jak i smakowym. Kompozycja delikatnego sera topionego z jeszcze delikatniejszą szynką z indyka oraz jajkiem zapieczonym wewnątrz pomidora to połączenie idealne. Wszystko razem daje niesamowicie smakowity efekt końcowy, a przy tym jest w pełni wartościowym, bardzo sycącym posiłkiem. Do jego wykonania konieczny będzie jedynie piekarnik – zaczynajmy!
20 min 3 porcje
Składniki – jajka zapiekane w pomidorach
- Pomidory – 3 (duże) sztuki
- Jajka – podobnie 3 sztuki
- Ser żółty – podobnie 3 plasterki
- Wędlina (ulubiona) – podobnie 3 plasterki
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umyj dokładnie pomidory i postaraj się – jak najrówniej – odkroić ich górną część na poziomie mniej więcej 4/5 jego wysokości. Dzięki temu uzyskasz dużą część główną z większością miąższu oraz górną, która posłuży później jako przykrycie.
Następnie wydrąż z ich środka miąższ. Uważaj jednak, żeby w żadnym wypadku nie spowodować przebicia pomidora na wylot. Najlepiej do drążenia wykorzystać łyżeczkę, postaraj się pozostawić około 0.5-1 centymetrową warstwę miąższu.
Rozgrzej następnie piekarnik do 180 stopni i umieść w nim pomidory – wystarczy około 5 minut. Po tym czasie otwórz piekarnik i włóż do środka każdego z pomidorów plasterek sera. Najlepiej komponuje się z całością ser topiony w plastrach. Następnie połóż na niego po plasterku ulubionej wędliny – polecamy szynkę z indyka.
Na koniec wbij do środka po jednym jajku – postaraj się, aby żółtko zachowało się w całości – dzięki temu efekt końcowy będzie najlepszy. Całość delikatnie dopraw szczyptą soli i pieprzu. Pozostaw wszystko w piekarniku do momentu ścięcia się jajek – nie powinno to zająć dłużej niż kilka minut.
Po tym czasie wyjmij pomidory na talerze, ozdób świeżo posiekanym szczypiorkiem i podaj od razu do spożycia – smacznego!