Klasyczna sałatka grecka to jedna z popularniejszych propozycji na przygotowanie pysznego dodatku obiadowego. Cudowna kompozycja lubianych przez nas wszystkich świeżych warzyw i wyśmienitego sera feta idealnie sprawdzi się jako uzupełnienie praktycznie dowolnego posiłku. Podana natomiast ze świeżym pieczywem sprawdzi się również jako samodzielny – stosunkowo lekki posiłek. Sałatka jest przy tym prosta i szybka w wykonaniu, a dzięki całkowitemu brakowi składników mięsnych świetnie wpisze się w różnorodne diety. Do jej wykonania konieczna będzie jedynie odpowiednio duża miska do pomieszczenia wszystkich składników – do dzieła!
15 min 3 porcje
Składniki – klasyczna sałatka grecka
- Ser feta – 150 g
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Zielona papryka – podobnie 1 sztuka
- Ogórek zielony – podobnie 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Pomidor – 2 sztuki
- Czarne oliwki – około 15 sztuk
- Oregano – 1 płaska łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od bardzo dokładnego umycia i obrania zielonego ogórka. Pokrój go następnie – w zależności od wielkości – w kosteczkę lub ćwiartki plasterków o grubości około 0.5-1 cm. Obierz następnie czerwoną cebulę i posiekaj ją w cienkie, podłużne półksiężyce.
Czerwoną i zieloną paprykę również umyj i pokrój w kawałki podobne do wielkością do ogórka. Możesz również w zależności od upodobania pokroić je w niezbyt duże, podłużne paseczki. Fetę odsącz delikatnie z wykorzystaniem papierowego ręcznika i również pokrój w kosteczkę wielkością przypominającą pozostałe składniki.
Pomidory ponownie w zależności od upodobania możesz sparzyć we wrzątku i obrać ze skórki lub pozostawić w całości. Pokrój je następnie w podobne do pozostałych warzyw kawałki. Czarne oliwki odsącz z zalewy i pokrój na połówki lub pozostaw w całości.
W osobnym naczyniu wymieszaj następnie 2-3 łyżki oliwy i łyżeczkę oregano. Wszystkie składniki umieść w odpowiednio dużej miseczce i wymieszaj delikatnie – możesz również rozłożyć sałatkę od razu do miseczek w osobnych porcjach. Całość polej na koniec oliwą z oregano i w zależności od osobistych preferencji dopraw delikatnie solą i pieprzem – gotowe!