Krewetki w panierce panko to jeden z bardziej popularnych i prostszych w wykonaniu pomysłów na danie z owocami morza. Delikatna, chrupiąca panierka wraz z wyrazistymi przyprawami każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Dodatkowo krewetki podane z ulubionymi dodatkami obiadowymi – najlepiej ryżem lub warzywami – idealnie sprawdzą się jako sycący posiłek dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i ewentualnie malakser – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – krewetki w panierce panko
- Krewetki (ulubione) – 400 g
- Pieczywo pszenne (bagietka lub niewielki chleb) – 1 sztuka
- Jaja – 2 sztuki
- Mąka pszenna – 3 łyżki
- Sos sojowy – podobnie 3 łyżki
- Imbir (korzeń) – 5 cm
- Czosnek – 2 ząbki
- Ostra papryka – 1/2 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1/2 łyżeczka
- Oregano – podobnie 1/2 łyżeczka
- Cytryna
- Oliwa z oliwek lub masło
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepis rozpocznij od przygotowania panierki oraz rozmrożenia krewetek – oczywiście jeśli jest to konieczne. Pieczywo – najlepiej delikatnie przesuszone – podziel na niewielkie kromki i usuń z nich grubszą skórkę. Jeśli pieczywo jest wystarczająco czerstwe możesz zetrzeć je na tarce – w przeciwnym wypadku idealnie sprawdzi się tutaj malakser.
Rozmrożone krewetki odsącz z pozostałej wody z wykorzystaniem papierowych ręczników – rozgrzej na patelni oliwę lub masło. Umieść następnie w osobnych miseczkach lub na talerzach przygotowane pieczywo wraz z połową łyżeczki oregano, słodkiej i ostrej papryki – wymieszaj. W drugiej 3 łyżki mąki, a w trzeciej roztrzepane jajka.
Obierz i posiekaj bardzo drobno ząbki czosnku, a korzeń imbiru zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Dodaj na patelnię na 2-3 minuty przed rozpoczęciem smażenia krewetek – po tym czasie zmniejsz nieco ogień. Każdą z krewetek dopraw delikatnie solą i pieprzem oraz obtocz najpierw w mące, następnie w jajku, a na koniec w panierce.
Układaj je na patelni – postaraj się, aby się nie stykały – i smaż po około 3-4 minuty z każdej strony do uzyskania złocistego koloru. Całość możesz w międzyczasie skropić dodatkowo sosem sojowym. Gotowe krewetki zdejmuj z patelni na papierowe ręczniki, aby delikatnie odsączyć tłuszcz. Podawaj skropione sokiem z cytryny wraz z ulubionymi dodatkami – najlepiej ryżem – smacznego!