Młoda kapusta z łazankami to jedna z bardziej smakowitych propozycji obiadowych, która z całą pewnością bardzo często – szczególnie wiosną – gości w naszych kuchniach. Niezrównana kompozycja młodej kapusty, boczku i wspaniałych łazanek to gwarancja udanego posiłku. Danie jest sycące i świetnie sprawdzi się jako samodzielny obiad idealny dla całej rodziny. Jednocześnie nic nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać je jako dodatek do praktycznie dowolnego dania. Do wykonania przepisu konieczne będą dwa garnki – jeden najlepiej około 5 litrowy – do dzieła!
40 min 6 porcji
Składniki – młoda kapusta z łazankami
- Młoda kapusta – 1 główka
- Łazanki – 150 g
- Boczek wędzony – podobnie 150 g
- Kiełbasa (najlepiej również wędzona) – podobnie 150 g
- Cebula – 1 sztuka
- Bulion warzywny – 500 ml
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 2 sztuki
- Majeranek – 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od pokrojenia w kosteczkę lub cienkie, podłużne paseczki wędzonego boczku. Rozgrzej następnie w większym z garnków minimalną ilość oliwy i dodaj do niego przygotowany boczek. Podsmaż go na średnim ogniu kilka minut do zarumienienia. W międzyczasie pokrój kostkę lub ćwiartki plasterków kiełbasę.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie półksiężyce – dodaj ją wraz z przygotowaną wcześniej kiełbasą do garnka. Zamieszaj całość i pozostaw na niewielkim ogniu przez kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając. Kapustę przekrój na cztery części, dokładnie opłucz pod bieżącą wodą i poszatkuj na niezbyt duże – najlepiej 2-3 cm – kawałki.
Dodaj ją także do garnka wraz z liśćmi laurowymi i ziarnami ziela angielskiego – zalej całość bulionem i gotuj pod przykryciem 15 minut. W międzyczasie w osobnym garnku przygotuj łazanki zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Gotowy makaron dodaj również do garnka z kapustą wraz z majerankim.
Całość gotuj dodatkowo ostatnie 5 minut pod uchyloną pokrywką co jakiś czas mieszając. Pod koniec tego czasu spróbuj potrawy i wrazie konieczności dopraw ją dodatkowo solą i pieprzem. Gotowe danie przełóż do miseczek lub na talerze i podawaj do spożycia najlepiej od razu po przygotowaniu – gotowe – smacznego!