Omlet ze szpinakiem i mozzarellą to jedna z naszych ulubionych propozycji śniadaniowych. Z pewnością zdecydowana większość z nas uwielbia różnego rodzaju omlety – ten jest wyjątkowy. Dzięki dodatkowi świeżych liści szpinaku oraz delikatnej mozzarelli danie zyskuje niepowtarzalny smak, który każdemu powinien przypaść do gustu. Jest to zdecydowanie bardzo atrakcyjna odmiana i gwarancja pysznego śniadania – choć oczywiście nie tylko. Dodatkowo zastosowanie pomidorków koktajlowych oraz delikatnej szynki drobiowej – polecamy indyka – zapewnia, że posiłek będzie w pełni sycący i niewątpliwie bardzo wartościowy. Do jego wykonania konieczna będzie jedynie odpowiednio duża patelnia – zaczynajmy!
20 min 1 porcja
Składniki – omlet ze szpinakiem i mozzarellą
- Szpinak – solidna garść
- Mozzarella – 20 gram
- Jajka – 3 sztuki
- Szynka drobiowa – 2 plasterki
- Pomidory koktajlowe – 5-7 sztuk
- Masło – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek rozgrzej bardzo solidnie patelnię, aż do całkowitego rozpuszczenia się masła. W międzyczasie przepłucz bardzo dokładnie pod chłodną wodą liście szpinaku – pozostaw na chwilę do obcieknięcia. Dodaj je następnie na patelnię i przesmaż około 5 minut często mieszając.
Po tym czasie szpinak powinien zdecydowanie zmniejszyć swoją objętość – rozprowadź go równomiernie po całej powierzchni patelni. Do osobnej miseczki wbij 3 jajka, dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu – bardzo dokładnie wymieszaj.
Tak przygotowane jajka wylej następnie na patelnię, tak aby przykryć całą jej powierzchnię równomierną warstwą. Przykryj patelnię i pozostaw tak na około 5 minut do momentu ścięcia jajek. W międzyczasie odsącz mozzarellę i pokrój ją w cienkie plasterki. Szynkę drobiową również skrój w niewielkie – około centymetrowe – kawałki, pomidorki koktajlowe umyj i pokrój w ćwiartki lub plasterki.
Dodaj następnie wszystkie przygotowane składniki na ściętego już omleta, tak aby równo rozłożyły się po całej jego powierzchni. Znów przykryj patelnię i pozostaw na kolejne 5 minut na niedużym ogniu – do momentu roztopienia mozzarelli.
Gotowego omleta przełóż na talerz i podawaj od razu do spożycia – jeśli wystygnie nie będzie smakował tak idealnie. Możesz dodatkowo przyozdobić go listkiem świeżej bazylii lub drobno posiekanym szczypiorkiem – gotowe – smacznego!