Placki ziemniaczane po zbójnicku to genialna propozycja na przygotowanie wybornego dania obiadowego dla całej rodziny. Cudownie delikatne placki w połączeniu z wyrazistym i niezrównanym gulaszem to kompozycja idealna. Chyba każdy z nas – nawet najbardziej wymagający – rozsmakuje się w tym daniu. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i garnek do wykonania gulaszu – zaczynajmy!
90 min 2 porcje
Składniki – placki ziemniaczane po zbójnicku
- Wołowina (szynka lub łopatka) – 500 g
- Wędzony boczek – około 150 g
- Pieczarki – podobnie 150 g
- Cebula – 2 niewielkie sztuki
- Marchew – 1 sztuka
- Czerwona papryka – podobnie 1 sztuka
- Ziemniaki – 5-6 większych sztuk
- Czosnek – 2 ząbki
- Jajko – podobnie 2 sztuki
- Bulion – 500 ml
- Sos sojowy – 4 łyżeczki
- Koncentrat pomidorowy – podobnie 4 łyżeczki
- Mąka pszenna – podobnie 4 łyżki
- Ziele angielskie (ziarna) – 2 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Słodka papryka – 1 płaska łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Majeranek – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Tymianek – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od przygotowania gulaszu. Pokrój w tym celu wędzony boczek w kostkę – umieść w garnku i podsmaż na niewielkim ogniu do delikatnego wytopienia tłuszczu. W międzyczasie pokrój w nieregularne – około 2 cm – kawałki wołowinę, dopraw delikatnie solą i pieprzem – dodaj do garnka.
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę lub cienkie piórka, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub posiekaj drobno. Dodaje je również do garnka, zamieszaj zawartość i smaż do momentu zarumienienia wołowiny. Pieczarki oraz marchew umyj i pokrój w plasterki, a paprykę w cienkie paseczki.
Dodaj tak przygotowane składniki do garnka i smaż kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj do całości bulion, sos sojowy, koncentrat oraz dodatkowo wszystkie przyprawy. Duś tak całość na niewielkim ogniu pod delikatnie uchyloną pokrywką około 45 minut. Po tym czasie mięso i warzywa powinny być już odpowiednio miękkie.
Może już teraz zabrać się za przygotowanie placków – obierz na początek ziemniaki oraz cebulę i zetrzyj je na tarce o małych oczkach. Pozostaw je na kilka minut na sitku do obcieknięcia, a następnie odciśnij dodatkowo w dłoniach. Umieść je w sporej miseczce wraz z mąką, jajkiem i solidną szczyptę soli – rozgrzej patelnię.
Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj, podziel na dwie równe części i wykładaj na patelnię. Smaż na średnim ogniu około 5 minut – po odpowiednim zarumienieniu przewróć placek na drugą stronę i ponownie smaż około 5 minut na nieco mniejszym ogniu. Gotowy placek zdejmij patelnię i powtórz wszystkie czynności dla drugiej porcji.
Na każdy z placków przełóż następnie solidną ilość gulaszu – każdego z nich złóż następnie na pół. W zależności od upodobania możesz przyozdobić każdą z porcji śmietaną, a na koniec posypać świeżo posiekaną natką pietruszki – gotowe – smacznego!