Skrzydełka pieczone z warzywami to bardzo prosta i jednocześnie niesamowicie pyszna propozycja na przygotowanie obiadu. Posiłek idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny – może być podawany praktycznie z dowolnymi, ulubionymi dodatkami. Delikatne mięso ze skrzydełek obtoczone w wyrazistej marynacie każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Dodatek podpieczonych warzyw sprawia, że danie komponuje się bardzo atrakcyjnie zarówno pod względami smakowymi, jak i wizualnymi. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie piekarnik – zaczynajmy!
120 min 10 sztuk
Składniki – skrzydełka pieczone z warzywami
- Skrzydełka kurczaka – 10 sztuk
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Zielona papryka – podobnie 1 sztuka
- Żółtka papryka – podobnie 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Marchew – 2 sztuki
- Czosnek – 3 ząbki
- Musztarda (najlepiej ostra) – 3 łyżeczki
- Ocet – 2 łyżeczki
- Miód – podobnie 2 łyżeczki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Tymianek – podobnie 1 łyżeczka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj skrzydełka kurczaka i osusz je z wykorzystaniem papierowych ręczników. W osobnej miseczce umieść następnie 2 łyżki oliwy, musztardę, ocet, miód oraz przyprawy: po 1 łyżeczce tymianku oraz słodkiej i ostrej papryki. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby wszystkie składniki rozprowadziły się równomiernie po całej marynacie.
Obtocz w niej następnie wszystkie skrzydełka – najlepiej z wykorzystaniem pędzelka. Tak przygotowane mięso umieść w lodówce na około 60 minut. Pod koniec tego czasu umyj i pokrój w nieregularne paski wszystkie papryki. Marchewki obierz i pokrój w plasterki lub podobnie jak papryki w paseczki.
Ząbki czosnku obierz i również pokrój w plasterki, a czerwoną cebulę w półksiężyce. Umieść następnie na blaszce – warto użyć papieru do pieczenia – wszystkie skrzydełka kurczaka. Wstaw je do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. W międzyczasie posmaruj pozostałą częścią marynaty warzywa. Jeśli nie wystarczy na całość możesz użyć do pozostałej część samej oliwy, soli i pieprzu.
Wszystkie przygotowane warzywa umieść następnie na blaszce – jak najbardziej równomiernie pomiędzy skrzydełkami. Całość obsyp na koniec czosnkiem i pozostaw w piekarniku na kolejne 30 minut. Po tym czasie danie jest gotowe – przełóż je do dużego naczynia lub bezpośrednio na talerze – smacznego!