Smażony makaron w pomidorach to bardzo prosta, przyjemna w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowo pyszna propozycja obiadowa. Niezbyt skomplikowana, ale stosunkowo szeroka lista składników zapewnia daniu bardzo intensywnych smaków i aromatów. Czerwona i żółta papryka podduszona w pomidorach to kompozycja wręcz idealna. Dodatkowo zastosowanie groszku i kukurydzy zapewne większości z nas przypadnie do gustu. Danie jest przy tym w pełni sycące dzięki zastosowaniu ulubionego rodzaju makaronu. Świetnie sprawdzi się jako szybki w wykonaniu obiad – idealny dla całej rodziny. Dodatkowego charakteru – cudownej pysznej wyrazistości – nadają potrawie przyprawy i zastosowanie startego parmezanu. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i garnek do ugotowania makaronu – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – smażony makaron w pomidorach
- Makaron – 150 gram
- Krojone pomidory – 300 gram
- Papryka czerwona – 1/2 sztuki
- Papryka żółta – podobnie 1/2 sztuki
- Groszek – 75 gram
- Kukurydza – 75 gram
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Papryka słodka – 1 łyżeczka
- Papryka ostra – podobnie 1 łyżeczka
- Bazylia suszona – podobnie 1 łyżeczka
- Parmezan – 2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól
Przygotowanie
Na początek obierz i pokrój w kosteczkę – lub nieco większe kawałki – cebulę – rozgrzej oliwę na patelni. Dodaj na nią przygotowaną cebulę i podsmaż do delikatnego zeszklenia około 2-3 minuty na średnim ogniu. W międzyczasie obierz i posiekaj bardzo drobno – najlepiej przeciśnij przez praskę – ząbki czosnku. Dodaj je również na patelnię – podsmaż 2 minuty – zmniejsz ogień do minimum.
Czerwoną oraz żółtą paprykę umyj i pokrój w cienkie około 2 centymetrowe paski. Dodaj na patelnię i podsmaż razem z pozostałymi składnikami kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając. W międzyczasie odsącz z zalewy kukurydzę i groszek – dodaj na patelnię. Dodaj następnie do całości krojone pomidory i przyprawy: słodką i ostrą paprykę oraz suszoną bazylię.
Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby przyprawy rozprowadziły się jak najbardziej równomiernie po całości potrawy. Pozostaw następnie patelnię na wolnym ogniu na 15 minut pod przykryciem. W międzyczasie zagotuj w osobnym garnku lekko osoloną wodę na makaron. Ugotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – odejmij od czasu gotowania 1 minutę, aby uzyskać makaron al dente.
Gotowy makaron odcedź, przelej zimną wodą i umieść na patelni z pozostałymi składnikami. Bardzo dokładnie wymieszaj jej zawartość i pozostaw na wolnym ogniu przez kolejne 5 minut. Po tym czasie danie jest gotowe – przełóż je na talerze lub miseczki. Podawaj od razu po przygotowaniu oprószone startym parmezanem i przyozdobione świeżo posiekaną natką pietruszki lub bazylią – smacznego!