Zupa jarzynowa to jedno z bardziej klasycznych dań tego typu bardzo często goszcząca w naszych kuchniach. Jest niesamowicie prosta i stosunkowo szybka w wykonaniu. Dzięki zastosowaniu wyrazistego bulionu i szerokiego bukietu warzyw zupa zyskuje mnóstwo wyjątkowych smaków i aromatów. Całość podana z dużą ilością koperku i delikatnie zabielona śmietaną (nie jest to oczywiście wymóg i zależy od osobistych preferencji) prezentuje się naprawdę wyjątkowo smakowicie. Do wykonania przepisu konieczna będzie patelnia i duży garnek – zaczynajmy!
40 min 4 porcje
Składniki – zupa jarzynowa
- Bulion warzywny – 2 litry
- Ziemniaki – 500 g
- Marchew – 2 średnie sztuki
- Kalafior – 1 mniejsza sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Fasola szparagowa – 200 g
- Groszek zielony – podobnie 200 g
- Śmietana 18% – 2 łyżki
- Ziele angielskie – 2 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Koperek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od przygotowania bulionu warzywnego – możesz skorzystać z naszego przepisu, który znajdziesz tutaj. Pod koniec jego gotowania obierz ziemniaki i pokrój je w kosteczkę. Marchewki obierz i pokrój w zależności od wielkości w plasterki, półplasterki lub ćwiartki, tak aby najlepiej pasowały do ziemniaków.
Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę, a czosnek posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Umieść je następnie na rozgrzanej patelni i podsmaż 3-4 minuty do delikatnego zeszklenia. Po tym czasie dodaj również przygotowane wcześniej ziemniaki i marchewki – zmniejsz ogień i podsmaż przez około 5 minut co jakiś czas mieszając.
Umieść następnie zawartość patelni w dużym garnku z przygotowanym bulionem warzywnym – poczekaj do zagotowania. Umieść wtedy w garnku po dwie sztuki ziela angielskiego i liścia laurowego oraz fasolkę, groszek i podzielonego na niewielkie różyczki kalafiora. Ponownie poczekaj do zagotowania i pozostaw na niewielkim ogniu przez kolejne 15 minut.
Posiekaj w międzyczasie koperek i przygotuj talerze na gotową zupę. Przelej do każdej z niej odpowiednią jej ilość. Każdą z porcji przyozdób na koniec w zależności od upodobania koperkiem i śmietaną – podaj do spożycia – smacznego!