Zupa ogórkowa z kaszą pęczak to bardzo wyjątkowa przedstawicielka tej lubianej z pewnością przez wiekszą część z nas potrawy. Przy swoim niesamowicie wyjątkowym i wybitnie smakowitym charakterze jest jedną z bardziej wyrazistych zup. Dodatkowo zastosowanie w niej kaszy pęczak – naszej ulubionej kaszy – pozwala na odkrycie jej zupełnie nowego oblicza. Zupa jest zdecydowanie bardziej sycąca i wyjątkowo atrakcyjna w spożyciu. Do wykonania przepisu konieczny będzie jeden niewielki garnek do ugotowania kaszy oraz większy – najlepiej około 5 litrowy – do pomieszczenia wszystkich składników – do dzieła!
60 min 4 porcje
Składniki – zupa ogórkowa z kaszą pęczak
- Kasza pęczak – 100 gram
- Ogórki kiszone – 5 sztuk
- Bulion (najlepiej drobiowy) – 1 litr
- Ziemniaki – 3 sztuki
- Marchew – 2 nieduże sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 nieduże sztuki
- Por – 1 niewielka sztuka
- Cebula – podobnie 1 niewielka sztuka
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Majeranek – 1 łyżeczka
- Śmietana 18% – opcjonalnie
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od bulionu – jeśli nie korzystasz z jego gotowej wersji może zapoznać się z naszą propozycją na domowy bulion. Najlepiej jednak będzie zastosować bulion drobiowy – zupa będzie wtedy najsmaczniejsza. Niezależnie od wyboru pod koniec jego gotowania możesz przystąpić do kolejnych kroków przepisu.
W tym celu obierz i posiekaj w kosteczkę cebulę – podobnie postąp z porem z tym, że pokrój go w cienkie półksiężyce. Następnie obierz i bardzo dokładnie umyj marchewki, pietruszki oraz selera – zetrzyj je na tarce o grubszych oczkach. Możesz również – w zależności od upodobania – pokroić je w drobną kosteczkę, a nawet połączyć obydwa rozwiązania.
Rozgrzej następnie oliwę w dużym – najlepiej około 5 litrowym – garnku i dodaj do niego przygotowaną cebulę. Podsmaż ją przez 2-3 minuty na średnim ogniu do zeszklenia – zmniejsz następnie ogień i dodaj pora oraz majeranek – wymieszaj. Po kolejnych 2-3 minutach dodaj pozostałe warzywa – zamieszaj i pozostaw na około 5 minut na niewielkim ogniu.
W międzyczasie obierz, bardzo dokładnie umyj i pokrój w kosteczkę ziemniaki. Dodaj je następnie do pozostałych składników i pozostaw całość na gazie jeszcze przez kilka minut do delikatnego przysmażenia ziemniaków. Zalej następnie całość gorącym bulionem – dopraw delikatnie solą i pieprzem jeśli istnieje taka konieczność.
Pozostaw całość na 10-15 minut pod przykryciem – po tym czasie ziemniaki powinny być już odpowiednio miękkie. W międzyczasie natomiast obierz ogórki kiszone i ponownie w zależności od upodobania zetrzyj je na tarce lub pokrój w kosteczkę – dodaj do zupy i pozostaw na kolejne 10 minut.
W międzyczasie możesz przygotować kaszę oczywiście zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Warto dokładnie dostosować się do czasu jej gotowania – będzie przepyszna. Na koniec przełóż gotową kaszę do miseczek lub na talerz, zalej zupą – koniecznie dodaj świeżo posiekanej pietruszki. W zależności od upodobania możesz również zabielić wybrane porcje śmietaną – podawaj do spożycia – smacznego!