Bogracz tradycyjny to niesamowicie wyróżniająca się zarówno pod względami smakowymi, jak i wizualnymi potrawa. Bogaty zestaw składników warzywnych wraz z wołowiną oraz cudownym boczkiem i słoniną to gwarancja pysznego i wyjątkowego posiłku. Wyraziste przyprawienie całości przypadnie do gustu zapewne nawet najbardziej wymagającym. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i głęboki garnek – zaczynajmy!
70 min 4 porcje
Składniki – bogracz tradycyjny
- Wołowina – 500 g
- Wędzony boczek – 150 g
- Słonina – podobnie 150 g
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Czerwona cebula – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Ziemniaki – 350 g
- Czosnek – 3 ząbki
- Koncentrat pomidorowy – 3 łyżeczki
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Pieprz (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Ostra papryka – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Kminek – 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od pokrojenia w niewielką kosteczkę zarówno słoniny, jak i wędzonego boczku. Rozgrzej następnie solidnie patelnię wraz ze słoniną i poczekaj około 10 minut do jej częściowego wytopienia. Dodaj następnie na patelnię boczek – zmniejsz ogień i podsmaż całość kolejne 5 minut co jakiś czas mieszając.
W międzyczasie pokrój w nieregularne kawałki wołowinę – dopraw delikatnie solą i pieprzem – umieść na patelni. Cebulę obierz i pokrój w piórka, a ząbki czosnku posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę – dodaj na patelnię. Smaż całość na niewielkim ogniu przez około 10 minut do równomiernego zarumienienia mięsa.
W międzyczasie pokrój w cienkie paseczki czerwoną paprykę, ziemniaki w kosteczkę, a czerwoną cebulę w piórka. Rozgrzej następnie nieco oliwy w głębokim garnku i dodaj do niego wszystkie przygotowane warzywa – smaż kilka minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj do garnka całą zawartość patelni wraz z koncentratem pomidorowym, liśćmi laurowymi, ziarenkami pieprzu i ziela angielskiego oraz przyprawami.
Całość zalej wodą, tak aby przykryć wszystkie składniki i pozostaw na niewielkim ogniu pod uchyloną pokrywką na 20-30 minut. Po tym czasie wołowina i warzywa powinny być miękkie – spróbuj potrawy i w razie konieczności dopraw delikatnie solą i pieprzem – gotowe, smacznego!