Botwinka z jajkiem to klasyczna polska zupa wiosenna, która wspaniale komponuje się jako dani obiadowe. Młode buraki są znakomitym źródłem substancji odżywczych. Przygotowanie botwinki nie stanowi wielkiego wyzwania co sprawia, że jest to bardzo popularna i jednocześnie przepyszna zupa. Do jej przygotowania potrzebny jest jedynie duży około 5 litrowy garnek.
90 min 6 porcji
Składniki – botwinka z jajkiem
- Woda – 1,5 litra
- Botwinka – 3 pęczki
- Buraki – 2 niewielkie młode sztuki
- Marchew – podobnie 2 młode sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 młode sztuki
- Por – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 ząbek
- Jajka – 4 sztuki
- Cytryna – 1 sztuka (wyciśniemy tylko kilka kropel soku)
- Jogurt naturalny – 50 gram
- Cukier – 1 łyżeczka
- Koperek – świeży pęczek
Przygotowanie
Najpierw umyj bardzo dokładnie liście botwinki i młode buraki – to ważne, żeby w zupie nie znalazły się żadne pozostałości na przykład ziemi. Umyte liście botwinki posiekaj na drobne kawałki, młode buraki obierz i pokrój w kosteczkę.
Do dużego garnka wlej 1,5 litra zimnej wody i wstaw na średni gaz. Następnie dodaj w garnka młodą włoszczyznę: marchew, pietruszkę i pora. Nieobraną cebulę opal nad palnikiem, tak aby nie doprowadzić do jej zajęcia się ogniem. Dodaj cebulę do garnka i gotuj pod przykryciem, ale pozostawiając delikatnie uchyloną pokrywkę. Cały przepis na bulion warzywny znajdziesz tutaj – możesz przygotować go wcześniej.
Gdy bulion będzie gotowy dodaj do niego pokrojoną botwinkę oraz buraki. Całość dopraw łyżeczką cukru i kilkoma kroplami wyciśniętego z cytryny soku. Gotuj wywar do momentu aż buraki staną się miękkie – na lekkim gazie powinno zająć to około 20 minut.
Po tym czasie odstaw garnek z ognia i w zależności od upodobania możesz wybrać dwie dalsze metody przygotowania:
- I sposób: gotową botwinkę wystudź i wstaw do lodówki, aby się schłodziła. Następnie po wyjęciu z lodówki dodaj jogurtu naturalnego lub śmietany i posiekanego drobno koperku – możesz tą czynność wykonać dopiero po nałożeniu zupy na talerze. Dopraw do smaku solą i pieprzem – dokładnie wymieszaj. Podaj w głębokim talerzu z jajkiem na twardo.
- II sposób: wymieszaj śmietanę w miseczce z niewielką ilością botwinki. Tak zahartowana śmietana nie spowoduje powstania w zupie grudek. Dodaj do garnka, dokładnie wymieszaj i ponownie zagotuj. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem. Dodatkowo do całości dodaj drobno posiekany koperek. Podobnie jak w pierwszym sposobie zupę podawaj w głębokim talerzu z jajkiem na twardo.