Botwinka z młodymi ziemniakami to bardzo popularna – szczególnie wiosną – pozycja często goszcząca w naszych kuchniach. Smak ugotowanej botwinki nie ma sobie równych i nic nie jest w stanie go zastąpić. Dodatkowo dzięki wykorzystaniu młodych ziemniaków danie nabiera jeszcze wyrazistszych i pyszniejszych wiosennych smaków. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie głęboki – około 5 litrowy – garnek – do dzieła!
75 min 4 porcje
Składniki – botwinka z młodymi ziemniakami
- Botwinka – 2 pęczki
- Młode ziemniaki – 400 g
- Czosnek – 2 ząbki
- Marchew – podobnie 2 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2 sztuki
- Por – około 20 cm
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Masło – 2 łyżeczki
- Liść laurowy – podobnie 2 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 2 sztuki
- Ocet – podobnie 2 łyżki
- Koperek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od obrania i dokładnego umycia włoszczyzny – cebulę opal dodatkowo delikatnie nad palnikiem. W dużym – najlepiej około 5 litrowym – garnku rozpuść na niewielkim ogniu 2 łyżeczki masła. Ząbki czosnku obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę – podsmaż na rozgrzanym maśle 2-3 minuty.
W międzyczasie pokrój marchewki i pietruszki w plasterki – dodaj do garnka i podsmaż na niezbyt dużym ogniu około 5 minut. Dodaj do garnka pozostałe przygotowane wcześniej składniki, a także liście laurowe i ziela angielski. Całość zalej 1,5 l wody, dopraw delikatnie solą i pieprzem – gotuj na niewielkim ogniu przez około 30 minut pod lekko uchyloną pokrywką.
W międzyczasie obierz lub bardzo dokładnie wyszoruj młode ziemniaki i pokrój je w kosteczkę. Botwinkę umyj dokładnie pod bieżącą wodą – liście pokrój w mniejsze, nieregularne kawałki. Młode buraki obierz i pokrój w kostkę lub jeśli są na tyle małe w plasterki.
Dodaj wszystkie tak przygotowane składniki do garnka i gotuj kolejne 20 minut. Po tym czasie dodaj do całości nieco octu i posiekanego drobno koperku – zamieszaj dokładnie. Spróbuj teraz zupy i w razie konieczności dopraw ją delikatnie solą i pieprzem. Botwinka gotowa – podawaj od razu po przygotowaniu, najlepiej dodatkowo z jajkiem na twardo – smacznego!