Bruschetta z pomidorami i mozzarellą to bardzo wyjątkowa propozycja na przygotowanie ciekawego wykonania bagietki na ciepło. Wyśmienita kompozycja pomidorów, delikatnego sera mozzarella i niewielkiego dodatku czosnku nadaje potrawie cudownych smaków i aromatów. Dodatkowo delikatne spieczenie całości umieszczonej na pieczywie pozwala na uzyskanie w pełni sycącego i cudownie chrupiącego posiłku. Danie świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie lub kolacja, ale z racji na prostotę wykonania i niewielką wielkość idealnie komponuje się również jako przekąska. Do ich przygotowania konieczny będzie jedynie piekarnik – zaczynajmy!
20 min 2 porcje
Składniki – bruschetta z pomidorami i mozzarellą
- Bagietka – 1 sztuka
- Pomidory – 2-3 sztuki
- Mozzarella – 125 gram
- Czosnek – 1 ząbek
- Oliwa z oliwek
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek rozgrzej piekarnik do 180 stopniu, a w międzyczasie pokrój bagietkę na niezbyt grube – około 1 centymetrowe – kromki. Ząbek czosnku obierz i przekrój na pół. Każdą kromkę bagietki skrop następnie – dość obficie – oliwą z oliwek i natrzyj ząbkiem czosnku. Włóż je następnie do piekarnika, aby zaczęły się już podgrzewać.
W zależności od długości bagietki – a co za tym idzie ilości kromek – wybierz do wykonania przepisu 2 lub 3 pomidory. Zagotuj wodę, w osobnej miseczce umieść pomidory i zalej je wrzątkiem. Pozostaw na kilka minut, aby się sparzyły, a następnie obierz je ze skórki i skrój w drobną kosteczkę – postaraj się wybrać tylko mięsistą część miąższu. Mozzarellę natomiast odsącz z zalewy i pokrój w niewielką kosteczkę.
Wszystkie przygotowane składniki umieść w miseczce, dodaj łyżeczkę oliwy, dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu – bardzo dokładnie wymieszaj. Wyłóż następnie na każdą kromkę podgrzanych bagietek równomierne warstwy zawartości miseczki. Pozostaw całość w piekarniku na kolejne 3 minuty – do momentu delikatnego roztopienia się mozzarelli.
W międzyczasie posiekaj szczypiorek – wyjmij z piekarnika gotowe bruschetty. Rozłóż je na talerz, przyozdób wcześniej posiekanym szczypiorkiem i podawaj do spożycia. Możesz dodatkowo w zależności od upodobania zastosować swój ulubiony sos do tego typu dań – nie jest to jednak konieczne – smacznego!