Butter Chicken to świetny pomysł na wykonanie wyjątkowego i niesamowicie smacznego dania z kurczaka. Delikatne mięso drobiowe przygotowane w cudownej marynacie ze starannie dobranymi przyprawami to gwarancja wybornego smaku i wspaniałych aromatów. Wszystko to podane w delikatnym aczkolwiek bardzo wyrazistym sosie każdemu z pewnością przypadnie do gustu. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia i garnek do ugotowania ryżu – do dzieła!
30 min 3 porcje
Składniki – Butter Chicken
- Filet kurczaka – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Ryż (ulubiony) – 200 g
- Bulion drobiowy – podobnie 200-300 ml
- Imbir (korzeń) – około 2 cm
- Czosnek – 2 ząbki
- Śmietanka 30% – 100 ml
- Jogurt grecki – podobnie 100 ml
- Pomidory krojone – 400 g
- Garam masala – 1 łyżka
- Kurkuma – podobnie 1 łyżeczka
- Cynamon – podobnie 1 łyżeczka
- Kminek – podobnie 1 łyżeczka
- Cytryna
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij najlepiej 2-3 godziny przed gotowaniem od dokładnego umycia, oczyszczenia i pokrojenia na niewielkie kawałki kurczaka. Przypraw je dodatkowo jak najbardziej równomiernie – niezbyt intensywnie – solą i pieprzem. Zetrzyj następnie na tarce o małych oczkach imbir, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno.
Umieść je następnie w osobnej miseczce wraz z dwoma łyżkami oliwy z oliwek, łyżeczką garam masali, wyciśniętym sokiem z cytryny, połową przygotowanych kurkumy, cynamonu i kminku oraz jogurtem greckim. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i obtocz w tak powstałej marynacie wszystkie kawałki kurczaka – odstaw na 2-3 godziny do lodówki.
Pod koniec tego czasu obierz i pokrój w cienkie piórka cebulę – podsmaż 3-4 minuty do delikatnego zarumienienia. Dodaj następnie na patelnię kurczaka wraz z marynatą – wyjmij go nieco wcześniej z lodówki, aby wyrównać jego temperaturę. Smaż tak całość około 10 minut co jakiś czas mieszając – możesz równolegle przygotowywać już ryż.
Po tym czasie dodaj na patelnię również bulion i krojone pomidory wraz z pozostałymi przyprawami. Pozostaw wszystko na niewielkim ogniu pod lekko uchyloną pokrywką na kolejne 10 minut co jakiś czas mieszając zawartość patelni. Pod koniec tego czasu dodaj do całości śmietankę i podawaj do spożycia wraz z ryżem – smacznego!