Chili con carne to bardzo interesująca propozycja obiadowa wprost zza oceanu. Bardzo szeroka lista składników poparta solidną dawką przypraw – niewątpliwie w ostrym wydaniu – sprawia, że danie jest bardzo intensywne i nieporównywalne w smaku – wprost niesamowicie aromatyczne. Każdy miłośnik nieco ostrzejszych potraw powinien koniecznie skusić się na przygotowanie przepisu – naprawdę warto. Dzięki dodatkowi ryżu – lub innego dodatku najlepiej zgodnego z osobistymi preferencjami – danie jest świetną propozycją na sycący obiad dla całej rodziny. Do jego wykonania konieczna będzie jedynie głęboka – odpowiednio duża – patelnia oraz garnek do ugotowania ryżu – zaczynajmy!
40 min 4 porcje
Składniki – chili con carne
- Mięso mielone (najlepiej wołowe) – 500 gram
- Przecier pomidorowy – 300 gram
- Czerwona fasola – podobnie 300 gram
- Kukurydza – 150 gram
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Papryczka chili – 1/4 sztuki
- Ryż – 200 gram
- Papryka ostra – 1 łyżeczka
- Kmin rzymski – 1/2 łyżeczki
- Papryczka chili – podobnie 1/2 łyżeczki
- Suszony czosnek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Szczypiorek lub pietruszka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i posiekaj drobno cebulę – rozgrzej bardzo solidnie patelnię. Dodaj na nią cebulę i przesmaż na średnim ogniu 2-3 minuty co jakiś czas mieszając. Jeśli korzystasz z czosnku w ząbkach to dobry moment na jego posiekanie i dodanie na patelnię – zmniejsz ogień. Papryczkę chili również pokrój w cienkie plasterki – lub jeszcze drobniej – dodaj na patelnię.
W międzyczasie w osobnej miseczce umieść mięso mielone i dopraw je solidną szczyptą soli, pieprzu, ostrej papryki i nieco mniejszą chili. Następnie bardzo dokładnie wszystko zamieszaj, tak aby przyprawy rozprowadziły się równomiernie po całym mięsie. Dodawaj je na patelnię cały czas mieszając jej zawartość, aby uniknąć sklejania się mięsa w większe kawałki.
Czerwoną paprykę umyj i pokrój w krótkie, podłużne paseczki – dodaj na patelnię. Podsmaż wszystko przez około 5-7 minut na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając – ważne, aby mięso zarumieniło się odpowiednio ze wszystkich stron.
Dodaj następnie na patelnię czerwoną fasolę, kukurydzę oraz przecier pomidorowy, a także pozostałe przyprawy: pozostałą część ostrej papryki i chili oraz po pół łyżeczki kminu rzymskiego i suszonego czosnku. Całość przykryj i duś przez kolejne 20 minut na niezbyt dużym ogniu – nieco większym niż wcześniej.
W międzyczasie zagotuj wodę na ryż – ugotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – pamiętaj o delikatnym osoleniu wody. Jeśli preferujesz ryż al dente odejmij od czasu gotowania 2 minuty – polecamy.
Na koniec przełóż gotowy ryż do miseczek lub na talerze i dodaj solidną porcję zawartości patelni. Warto gotowe porcje przyozdobić dodatkowo świeżo posiekanym szczypiorkiem lub natką pietruszki. Danie gotowe – podawaj najlepiej ciepłe od razu po przygotowaniu – smacznego!