Chili con carne z ryżem to niesamowicie atrakcyjna i wyrazista propozycja na przygotowanie pysznego obiadu. Z racji na szeroki zestaw składników każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Wyraziste i intensywne przyprawy nadają potrawie wyjątkowego smaku i cudownych aromatów. Nieco ostrzejszy charakter potrawy każdemu z pewnością przypadnie do gustu. W łatwy sposób możemy zapanować na ostrością redukując zgodnie z osobistymi preferencjami ilość chili. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie głęboka patelnia – zaczynajmy!
45 min 4 porcje
Składniki – chili con carne z ryżem
- Mięso mielone (najlepiej wołowe) – 350 g
- Ryż (biały lub basmati) – 200 g
- Bulion (warzywny lub wołowy) – 300 ml
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Kukurydza – 100 g
- Czerwona fasola – podobnie 100 g
- Krojone pomidory – 250 ml
- Papryczka chili – około 5 cm niewielkiej sztuki
- Czosnek – 1 ząbek
- Oregano – 1 płaska łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 płaska łyżeczka
- Kurkuma – 1/2 łyżeczki
- Limonka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i pokrój w kosteczkę cebulę, a ząbek czosnku przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno. Rozgrzej następnie solidnie patelnię i dodaj na nią najpierw cebulę – podsmaż 2-3 minuty, a następnie dodaj czosnek. Po kolejnych 2-3 minutach dodaj na patelnię również mięso mielone – dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu.
Wszystko to wymieszaj następnie i pozostaw na około 5 minut na niewielkim ogniu co jakiś czas mieszając zawartość, tak aby mięso podsmażyło się równomiernie. W międzyczasie umyj i pokrój w kosteczkę czerwoną paprykę, a chili posiekaj drobno. Kukurydzę i czerwoną fasolę odsącz natomiast z zalewy.
Dodaj następnie na patelnię krojone pomidory – wymieszaj i odczekaj 2-3 minuty. Po tym czasie dodaj do pozostałych składników również fasolę, kukurydzę, paprykę i chili. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na około 5 minut na gazie co jakiś czas mieszając. Zalej następnie zawartość patelni bulionem oraz dodaj wszystkie przyprawy.
Ponownie bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw pod przykryciem na około 15 minut. W międzyczasie może już zagotować lekko osoloną wodę na ryż – przygotuj go zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Zachęcamy gorąco do wykorzystania ryżu basmati i przygotowania go al dente.
Na koniec odcedź i rozłóż na porcje przygotowany ryż – do każdej z nich dodaj odpowiednią ilość zawartości patelni. W zależności od osobistych preferencji skrop gotowe danie sokiem wyciśniętym z limonki – bardzo atrakcyjnie komponuje się z całością. Podawaj do spożycia najlepiej od razu po przygotowaniu – gotowe – smacznego!