Curry z ciecierzycy to jedna z naszych ulubionych propozycji na przygotowanie tego typu dania. Jest niepowtarzalna i niesamowicie wyjątkowa pod względem smaku – nie da się z niczym porównać. Danie jest niezwykle wyraziste, a przy tym podane z ryżem w pełni sycące i świetnie sprawdzające się jako obiad dla całej rodziny. Dzięki szerokiemu bukietowi składników – szczególnie warzyw, ale również przypraw – każdy znajdzie tu coś dla siebie. Zastosowanie dodatkowo nieco czosnku i ostrej papryki pozwala uzyskać nieco pikantniejszą opcję potrawy. Całość smakuje wybornie i wyśmienicie – pozycja obowiązkowa dla każdego miłośnika różnorodnych potraw typu curry. Do jej wykonania konieczna będzie głęboka patelnia lub garnek oraz osobny, mniejszy garnek do ugotowania ryżu i brokuła – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – curry z ciecierzycy
- Ciecierzyca (puszka) – 300 gram
- Brokuł – 200 gram
- Mleko kokosowe – podobnie 200 ml
- Kukurydza – 100 gram
- Ryż biały – podobnie 100 gram
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Papryka ostra – 1/2 łyżeczki
- Curry – podobnie 1/2 łyżeczki
- Kurkuma – podobnie 1/2 łyżeczki
- Kolendra (ziarenka) – podobnie 1/2 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i pokrój w bardzo drobną kosteczkę cebulę. Czosnek natomiast przeciśnij przez praskę – lub również posiekaj – bardzo drobno. Rozgrzej następnie oliwę na głebokiej patelni lub w garnku – dodaj cebulę. Smaż na średnim ogniu przez 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia, dodaj czosnek – przesmaż dodatkowe 2 minuty cały czas mieszając.
Zmniejsz ogień do minimum, pozostaw całość na gazie, odcedź ciecierzycę na sitku. Dodaj ją na patelnię, bardzo dokładnie wszystko wymieszaj. Podobnie postąp z kukurydzą, a całość zalej po chwili mleczkiem kokosowym. Dodaj wszystkie przyprawy, wymieszaj i pozostaw na wolnym ogniu pod lekko uchyloną pokrywką na 15 minut.
W międzyczasie zagotuj w osobnym garnku nieco osoloną wodę. Umyj dokładnie brokuła, podziel go na niewielkie różyczki – dodaj do wrzącej wody. Brokuła gotuj 5-6 minut – powinien po tym czasie być miękki, ale z całą pewnością nie rozgotowany.
Ponownie zagotuj osoloną wodę – tym razem na ryż. Najlepiej będzie jeśli przygotujesz ryż al dente – oczywiście zawsze kieruj się własnymi preferencjami – świetnie będzie komponował się z resztą potrawy.
Na koniec dodaj na patelnię odcedzone różyczki brokuła – wymieszaj jej zawartość. Wcześniej przygotowany ryż rozłóż do miseczek wraz z curry w podobnych proporcjach. Możesz dodatkowo przyozdobić gotowe danie sezamem lub plasterkami chili – będzie nieco pikantniejsze – smacznego!