Curry z kurczakiem i kalafiorem to przepyszna propozycja na bardzo wyjątkowy obiad dla całej rodziny. Jest to świetne połączenie szerokiego zestawu składników, które pozwala na uzyskanie bardzo atrakcyjnej zarówno pod względami wizualnymi, jak i smakowymi i aromatycznymi potrawy. Cudowne połączenie delikatnego mięsa drobiowego oraz kalafiora każdemu powinno przypaść do gusty. Dodatkowo zastosowanie fasolki szparagowej w towarzystwie bardzo wyrazistych i aromatycznych przypraw to gwarancja pysznego smaku. Całość skomponowana z delikatnym mleczkiem kokosowym oraz ryżem pozwala na uzyskanie sycącego i pełnowartościowego posiłku. Do jego przygotowania konieczne będą jedynie garnki – w tym jeden większy około 5 litrowy – do dzieła!
45 min 4 porcje
Składniki – curry z kurczakiem i kalafiorem
- Filet z kurczaka – 150-200 gram (1 sztuka)
- Kalafior – 200 gram
- Fasolka szparagowa – 100 gram
- Ryż – podobnie 100 gram
- Mleczko kokosowe – 200 ml
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Imbir (korzeń) – około 2-3 cm
- Cynamon – 1/4 łyżeczki
- Tymianek – 1 łyżeczka
- Curry – podobnie 1 łyżeczka
- Sezam – podobnie 1 łyżeczka
- Koperek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Warzywa
Rozpocznij od zagotowania lekko osolonej wody w garnku, a w międzyczasie przygotuj kalafior. W tym celu oddziel od całości mniejsze różyczki i bardzo dokładnie umyj je pod bieżącą wodą. Następnie dodaj je do gotującej wody i pozostaw na około 15 minut, tak aby kalafior zdążył odpowiednio zmięknąć.
Równolegle w osobnym garnku – lub nawet tym samym jeśli istnieje taka konieczność – możesz ugotować również fasolkę. Czas jej gotowania powinien być podobny do kalafiora – oczywiście jeśli nie korzystasz z mrożonek. W czasie gotowania możesz obrać i pokroić w kosteczkę lub cienkie półksiężyce cebulę oraz posiekać lub przecisnąć przez praskę ząbki czosnku. Imbir natomiast obierz i zetrzyj na tarce o bardzo niewielkich oczkach.
Pozostałe składniki
Rozgrzej następnie oliwę w głębokim garnku i dodaj do niego najpierw cebulę na około 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia. Następnie dodaj również przygotowany czosnek oraz imbir – po około 2 minutach zredukuj ogień do minimum. Filet z kurczaka umyj dokładnie, osusz i pokrój w kosteczkę. Dopraw następnie solą, pieprzem i połową łyżeczki curry i tymianku.
Dodaj mięso do garnka i pozostaw całość na około 5 minut – co jakiś czas mieszając – do równomiernego zarumienienia kurczaka. Możesz teraz w osobnym garnku zagotować osoloną wodę i ugotować w nim ryż – najlepiej al dente. W międzyczasie odcedź gotowe już zapewne kalafior i fasolkę – pozostaw chwilę do obcieknięcia z wody – dodaj do pozostałych składników. Pozostaw garnek przez około 2-3 minut na nieco większym ogniu cały czas mieszając.
Ponownie zmniejsz ogień i dodaj do garnka pozostałe przyprawy – tymianek, curry i cynamon – zalej około 100 ml wody. Doprowadź do zagotowania i dolej do całości również mleczko kokosowe. Pozostaw całość na niewielkim ogniu pod przykryciem przez kolejne 5-7 minut. Pod koniec tego czasu spróbuj potrawy i w razie konieczności dopraw delikatnie solą i pieprzem. Jeśli preferujesz mniej gęstą odmianę curry możesz również dolać nieco wody.
W międzyczasie posiekaj nieco świeżego koperku do dekoracji. Gotowy ryż przełóż na talerze lub do miseczek oraz dodaj po odpowiedniej ilość zawartości patelni. Każdą z porcji przyozdób posiekanym koperkiem i szczyptą sezamu – podawaj do spożycia – smacznego!