Deser z kaszy jaglanej i mango to świetna propozycja na pożywne śniadanie lub pyszny deser. Dzięki zastosowaniu w nim kaszy jaglanej ugotowanej w delikatnym i bardzo aromatycznym mleku kokosowym danie nabiera niezrównanych smaków. Cudowny pod każdym względem mus mango i borówki idealnie posują do całości i zapewniają porządny zastrzyk wartości odżywczych. Dodatkowo zastosowanie miodu jako naturalnego słodzika pozwala na wkomponowanie deseru do wielu diet. Do jego wykonania konieczny będzie jedynie garnek i blender – zaczynajmy!
20 min 2 porcje
Składniki – deser z kaszy jaglanej i mango
- Kasz jaglana – 100 gram
- Mleko kokosowe – 350 ml
- Mango – 1 sztuka (około 250 gram)
- Borówki – kilkanaście sztuk
- Miód – 10 gram
Przygotowanie
Na początek wypłucz bardzo dokładnie kaszę jaglaną pod bieżącą, chłodną wodą – najlepiej z wykorzystaniem sitka. Umieść następnie w garnku 350 ml mleka kokosowego i wstaw na średniej wielkości gaz. Dodaj do niego również przygotowaną wcześniej kaszę i gotuj do momentu – prawie – całkowitego wchłonięcia mleka.
Nie powinno to zająć więcej niż około 15 minut – ważne, aby ostatecznie zawartość garnka przybrała postać gęstej masy. W międzyczasie możesz umyć i obrać mango – oddziel następnie cały miąższ od pestki. Umieść całość w blenderze i zmiksuj na jak najbardziej gładką i jednolitą konsystencję.
Gdy kasza będzie już gotowa zdejmij ją z ognia i dodaj miód. Bardzo dokładnie wymieszaj całość, tak aby miód rozprowadził się równomiernie po całej masie. W zależności od osobistych preferencji możesz delikatnie przechłodzić kaszę przed dalszym jej wykorzystaniem. Umieść ją następnie w pucharkach i delikatnie ugnieć, tak aby szczelnie wypełniła dno.
Następnie jako drugą warstwę deseru dodaj zmiksowane mango. Na koniec przyozdób każdą z porcji kilkoma – koniecznie dokładnie umytymi – borówkami. Postaraj się wykonać tą czynność bardzo ostrożnie i delikatnie, tak aby owoce utrzymały się na powierzchni musu. Deser podawaj do spożycia od razu po przygotowaniu lub schłodzony – smacznego!