Domowy Hot Dog jest bardzo smakowitą propozycją na przygotowanie tego znanego i lubianego dania typu fast food w nieco odchudzonej wersji. Zastosowanie bułki wieloziarnistej oraz kiełbasy – zamiast parówki – sprawia, że hot dog zyskuje bardzo wiele pod względem walorów smakowych. Dodatkowo wykorzystanie świeżych pieczarek oraz samodzielnie przyprażonej cebulki na pewno poprawia finalny wynik dania względem tych proponowanych nam “na mieście”. Do wykonania przepisu potrzebna będzie jedynie patelnia i piekarnik – zaczynajmy!
20 min 2 porcje
Składniki – domowych Hot Dog
- Bułka wieloziarnista – 2 sztuki
- Kiełbasa (najlepiej z szynki) – podobnie 2 sztuki
- Pieczarki – 4 sztuki
- Ogórek kiszony (lub konserwowy) – podobnie 4 sztuki
- Prażona cebula – solidna garść
- Keczup – duża łyżka
- Majonez – duża łyżka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Jeśli masz gotową prażoną cebulę przejdź od razu do następnego kroku. Jeśli natomiast chcesz samodzielnie ją przygotować obierz jedną cebulę i posiekaj ją bardzo drobno. Następnie umieść ją w osobnej miseczce, osól kilkoma szczyptami soli i dodaj płaską łyżkę mąki. Zamieszaj całość dokładnie i odstaw na kilka minut.
W międzyczasie rozgrzej bardzo solidnie patelnię – dodaj na nią posiekaną cebulę. Smaż na wolnym ogniu do momentu odpowiedniego zbrązowienia cebuli – pamiętaj, aby często mieszać zawartość patelni. Gdy cebula będzie już odpowiednio brązowa wyjmij ją i odsącz z nadmiaru tłuszczu – na przykład z wykorzystaniem papierowych ręczników – gotowe!
Kiełbasy przekrój na pół wzdłuż całej ich długości. Następnie umyj i pokrój w plasterki pieczarki – jeśli będą zbyt duże możesz oczywiście skroić je drobniej. Rozgrzej dwie patelnie – na jedną z nich dodaj kiełbasy, a na drugą pieczarki. Smaż je tak około 7-10 minut na niezbyt dużym ogniu co jakiś czas przekładając na drugą stronę, tak aby równomiernie się przysmażyły.
W międzyczasie pokrój ogórki w cienkie plasterki, a bułki przekrój na pół przez ich środek, tak aby połówki zostały ze sobą połączone tylko jedną z dłuższych krawędzi. Rozgrzej następnie piekarnik do 180 stopni i wstaw do niego bułki na 5 minut. Po tym czasie wyjmij je i posmaruj wewnątrz majonezem.
Następnie rozłóż w środku bułek podsmażone pieczarki oraz plasterki ogórków – postaraj się zrobić to jak najbardziej równomiernie. Na koniec umieść wewnątrz – w zależności od wielkości bułek – po jednym lub dwóch kawałkach kiełbasy. Całość polej keczupem i posyp obficie prażoną cebulką – smacznego!