Domowy smalec ze skwarkami to jeden z pyszniejszych pomysłów na przygotowanie dodatku do kanapek. Połączenie powoli wytopionego ze słoniny smalcu ze skwarkami z boczku to połączenie idealne dla większości z nas. Niewielki dodatek jabłka i mleka dodaje całości niezrównanych smaków i aromatów. Smalec podany ze świeżym pieczywem nie ma sobie równych, a podany dodatkowo z kiszonym ogórkiem jest wręcz wyborny. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie duża, głęboka patelnia – do dzieła!
90 min 4 porcje
Składniki – domowy smalec ze skwarkami
- Słonina wieprzowa – 1 kg
- Boczek wędzony – 250 g
- Cebula – 2 sztuki
- Czosnek – podobnie 2 ząbki
- Jabłko – 1 sztuka
- Mleko – 50 ml
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowania rozpocznij od pokrojenia w niewielką kosteczkę słoniny i boczku – przy wyborze jednego i drugiego zwróć szczególną uwagę na świeżość składników. Dodatkowo koniecznie skorzystaj ze słoniny bez skóry – skróci to czas przygotowania i nie pozostawi niepotrzebnych resztek.
Gotową słoninę umieść następnie na dużej rozgrzanej patelni i pozostaw na około 10 minut na nieco mocniejszym ogniu. Po tym czasie zmniejsz ogień do minimum i pozwól na swobodne wytapianie się smalcu. Co jakiś czas koniecznie zamieszaj zawartość patelni – pełne wytapianie nie powinno zająć więcej niż 45-60 minut – pod koniec tego czasu dodaj boczek.
W międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę dwie cebule, a ząbki czosnku posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę. Jabłko umyj, obierz i oddziel miąższ od gniazda – zetrzyj na tarce o niewielkich oczkach. Gdy smalec już ostatecznie się wytopi dodaj na patelnię wszystkie przygotowane wcześniej składniki.
Całość bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na ostatnie 10-15 minut na małym ogniu. Po tym czasie zdejmij patelnię z gazu, delikatnie przestudź i przelej jej zawartość do odpowiednich naczyń. Na koniec dodaj do całość odrobinę mleka i w zależności od upodobania dopraw delikatnie solą i pieprzem.
Nie jest to jednak konieczne – smalec można swobodnie doprawiać później przed spożyciem. Gdy smalec wystarczająco już ostygnie umieść go w lodówce na 3-4 godziny. Po tym czasie jego konsystencja powinna być już odpowiednia – świetnie sprawdzi się jako dodatek do kanapek podawany najlepiej z ogórkiem kiszonym – smacznego!