Dyniowe curry na ostro to nasza ulubiona propozycja na wykorzystanie tego uwielbianego przez większość z nas warzywa. Delikatne mięso drobiowe zamarynowane w wyjątkowej i bardzo wyrazistej kompozycji przypraw ze świeżym czosnkiem i ulubioną ostrą papryczką (pepperoni, chili, habanero) na czele idealnie komponuje się w tym pysznym zestawie. Wszystko to podduszone w delikatnym, naturalnie słodkim mleczku kokosowym – wyborne! Dodatkowo zastosowanie – zgodnie z własnymi preferencjami – ostrego sosu Swaróg od Ostrych Dziejów nadaje potrawie zdecydowanie ostrzejszego charakteru. Sos jest genialny pod każdym względem oparty na bazie ananasa, świeżej kolendry i limonki. Dodatkowo gorąco polecamy podanie potrawy z najcudowniejszym rodzajem ryżu – basmati. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie patelnia – najlepiej dwie – i garnek do ugotowania ryżu – zaczynajmy!
45 min 4 porcje
Składniki – dyniowe curry na ostro
- Dynia (najlepiej hokkaido) – 200 gram
- Filet z kurczaka – 1 sztuka (około 250 gram)
- Sos Swaróg Ostre Dzieje – 3 łyżeczki
- Ryż (biały lub basmati) – 100 gram
- Mleczko kokosowe – 200 ml
- Marchew – 1 sztuka
- Pietruszka – podobnie 1 sztuka
- Seler – 1/4 niezbyt dużej sztuki
- Por – około 15 cm
- Czosnek – 1 ząbek
- Imbir (korzeń) – około 1 cm
- Curry – 1 łyżeczka
- Kurkuma – podobnie 1 łyżeczka
- Ostra papryczka (ulubiona)
- Limonka
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Marynata
Na początek – najlepiej około godzinę przed przystąpieniem do kolejnych kroków – przygotuj filet z kurczaka. W tym celu dokładnie go opłucz pod bieżącą wodą, a następnie pokrój w kostkę – około 1-2 centymetrową. Korzeń imbiru oraz ząbek czosnku obierz i zetrzyj na tarce o bardzo niewielkich oczkach – ten drugi możesz przecisnąć przez praskę. Posiekaj również drobno niezbyt duży kawałek – oczywiście w zależności od upodobania – ostrej papryczki.
Umieść następnie w miseczce tak przygotowane czosnek, imbir i papryczkę, połowę łyżeczki curry i kurkumy, solidną szczyptę soli i pieprzu, łyżeczkę sosu Swaróg oraz łyżkę oliwy z oliwek. Wyciśnij do miseczki również kilka kropel limonki, a całość bardzo dokładnie wymieszaj i dodaj do niej pokrojone w kostkę mięso. Postaraj się następnie jak najbardziej równomiernie rozprowadzić marynatę po wszystkich kawałkach kurczaka. Pozostaw miseczkę przykrytą na przykład talerzykiem na około 1 godzinę – najlepiej w lodówce – do momentu solidnego przegryzienia.
Gotowanie
Pod koniec tego czasu obierz i dokładnie umyj włoszczyznę: marchew, pietruszkę, seler oraz pora. Te trzy pierwsze pokrój następnie w cienkie, podłużne paseczki, pora natomiast w równie cienkie plasterki – rozgrzej patelnię. W międzyczasie obierz i pokrój w kosteczkę – ponownie około 1-2 centymetrową – dynię. Dodaj wszystkie warzywa na patelnię i smaż przez około 10 minut na niezbyt intensywnym ogniu, aby uniknąć przypalenia. Co jakiś czas mieszaj zawartość patelni – po tym czasie warzywa powinny już nieco zmięknąć.
Dodaj następnie do pozostałych składników mleczko kokosowe oraz pozostałe przyprawy – solidnie zamieszaj i pozostaw pod przykryciem na niewielkim gazie. W międzyczasie na osobnej patelni umieść zamarynowane wcześniej mięso i przesmaż na średnim ogniu przez około 3-4 minuty z każdej strony. Dodaj następnie mięso na większą patelnię i wymieszaj z pozostałymi składnikami – pozostaw na kolejne 10 minut pod przykryciem.
W tym momencie możesz już zagotować w garnku lekko osoloną wodę i ugotować w nim ryż. W tym celu postąp zgodnie z instrukcjami na opakowaniu – pamiętaj, żeby odjąć od czasu gotowania około 2 minut jeśli preferujesz ryż al dente. Gotowy ryż odcedź i przełóż na talerze lub do miseczek. Na koniec przełóż do nich również gotowe danie z patelni i podawaj do spożycia – smacznego!