Fit desery z kilku składników


Przeglądając w dzisiejszych czasach nieskończone zasoby internetu, czy też tysiące pozycji tradycyjnego druku niesamowicie trudno trafić na faktycznie wartościowe materiały. Dotyczy to praktycznie każdej dziedziny, ale jeden z bardziej znaczących wydźwięków, czy też rozdźwięków, w tej materii możemy dostrzec w przypadku szerokopojętej sztuki kulinarnej. Jeśli natomiast dodamy do tego wymogu aspekty dietetyczne okazuje się, że kompetentnych i godnych uwagi propozycji naprawdę niełatwo szukać. Wśród tego całego przesycenia treściami wątpliwej jakości wymagający czytelnik ma niewątpliwie trudne zadanie.

Obecnie z pomocą najczęściej przychodzi nam ponownie internet pomagając w weryfikowaniu treści i poznawaniu opinii innych czytelników. Niesamowicie pomocna okazuje się również możliwość poznania i wstępnego ocenienia autora według własnych preferencji. Dlatego właśnie naszą przygodę z Panią Agnieszką rozpoczęliśmy od przyjrzenia się z treściom publikowanym na jej kanałach społecznościowych. Każdego zachęcamy gorąco do odwiedzenia profilu @tetiisheri i zapoznania z prezentowanymi tam materiałami, które z pewnością pozwolą zbudować bardzo solidną i pozytywną opinię o autorce “Fit desery z kilku składników”.

Fit desery z kilku składników
Fit desery z kilku składników

Fit desery z kilku składników – wydanie

Gdy pierwszy raz wzięliśmy książkę „Fit desery z kilku składników” do rąk od razu w oczy rzuciło się jej bardzo solidne i atrakcyjne wydanie. Pomijając aspekty poboczne jak twarda oprawa, materiałowa zakładka, czy lśniące litery na okładce – czuć, że w prace nad wydaniem włożono naprawdę dużo sił i starania. To niewątpliwa zaleta, książka zwraca na siebie naszą uwagę, a to z kolei prowadzi do chętnego i częstego po nią sięgania. Po zagłębieniu w lekturę okazuje się, że wewnątrz książka prezentuje podobny, wysoki poziom. Każdy przepis, ale również początkowe, wstępne treści opatrzone są atrakcyjnymi, estetycznymi i bardzo smacznie wyglądającymi fotografiami. Obserwując większość z nich wprost czuć smak i aromat przedstawianych posiłków. W jasny i prosty sposób przekazane zostały również informacje o wartościach odżywczych, czasie przygotowania, potrzebnych składnikach, czy też charakterze przepisu. Wiedza autorki zostaje przekazana w klarowny sposób nie zalewając czytelnika zbędnymi informacjami. To wszystko sprawia, że książka prezentuje się bardzo profesjonalnie.

Na wstępie czytelnik zostaje obdarowany kilkoma istotnymi i bardzo przydatnymi informacjami dotyczącymi podstaw komponowania zdrowych, dietetycznych posiłków. Można się z nich dowiedzieć przede wszystkim w jaki sposób zastąpić kaloryczne i utrudniające zbilansowanie diety składniki ich zdecydowanie zdrowszymi odpowiednikami. Ponownie dostajemy tutaj kompletny i skondensowany zbiór kompetentnie przekazanych informacji, które w znaczącym stopniu mogą pomóc podczas budowy nastawionej na aspekty zdrowotne diety.

Fit desery z kilku składników
Fit desery z kilku składników

Główna treść książki została podzielona na sześć części skupiających się wokół wyspecjalizowanych rodzajów przepisów. W pierwszej z nich mamy do czynienia z propozycjami domowego wykonania znanych i lubianych pozycji często będących jednym ze składników bardziej skomplikowanych przepisów. Dodatkowo każda z nich jest jednocześnie zdrowszym i zdecydowanie mniej kalorycznym zamiennikiem swojej powszechnie dostępnej, sklepowej wersji. Dzięki temu swobodnie możemy komponować nasze ulubione potrawy w odchudzonej, dietetycznej odmianie. Drugi rozdział jest zestawem propozycji śniadaniowych świetnie sprawdzających się jako pierwszy posiłek dnia lub pomysłowa przekąska zabierana na przykład do pracy. Znajdą tutaj coś dla siebie zarówno miłośnicy owsianek, czy omletów, jak i wegańskich tostów, czy czekoladowego hummusu.

Trzecia część przepisów skupia się już typowo na szybkich i prostych w wykonaniu dietetycznych przekąskach. Mogą one z powodzeniem stać się uzupełnieniem nawet najbardziej wymagających diet, a jednocześnie zapewnić dostarczenie niezbędnych substancji odżywczych do poprawnego funkcjonowania organizmu. Kolejny rozdział pozwala zapoznać się z zestawem świetnych propozycji na wykonanie słodkich i niskokalorycznych deserów. Z powodzeniem mogą one stać się atrakcją spotkań towarzyskich lub po prostu umileniem diety dla miłośników słodszych smaków. Piąty rozdział jest zbiorem przepisów na desery i ciasta, które mimo sugestywnych nazw nie wymagają pieczenia. Idealnie dzięki temu komponują się jako słodki element zdrowego odżywiania. Ostatni rozdział w przeciwieństwie do wcześniejszego proponuje czytelnikowi słodkie wypieki. Nie zmienia to jednak nadal faktu, że przedstawione przepisy zachowują swój dietetyczny i zdrowy charakter.

Fit desery z kilku składników
Fit desery z kilku składników

W ten oto sposób otrzymujemy bardzo szeroki zestaw z pewnością ciekawych, bardzo atrakcyjnych, dietetycznych propozycji na przygotowanie fit deserów. Niewątpliwą zaletą każdego z prezentowanych przepisów jest mało rozbudowana lista składników i prostota wykonania. Każdy z nas bez problemu poradzi sobie z ich realizacją, a efekty z pewnością będą więcej niż zadowalające. Nie pozostaje nic innego, jak tylko uważna lektura i rozpoczęcie przygody z fit deserami – smacznego!

Najważniejsze zalety książki:

  • Atrakcyjne, kolorowe, estetyczne wydanie
  • Mnogość pięknie wykonanych fotografii potraw
  • Prosty i jasny przekaz – zachęta do zdrowego i dietetycznego podejścia do kompozycji posiłków
  • Mało skomplikowane, szybkie w wykonaniu i dokładnie opisane przepisy
  • Kompleksowe informacje o wartościach odżywczych
  • Każdy znajdzie tutaj coś dla siebie 🙂