Fit naleśniki Bounty to bardzo wyjątkowa, słodka, a jednocześnie nie nazbyt kaloryczna propozycja na pożywne i smakowite śniadanie. Połączenie bardzo wyrazistych w smaku – oraz wizualnie – naleśników nasyconych intensywnie kakao oraz cudownego nadzienia przywodzącego na myśl dobrze znane i lubiane Bounty to pomysł wręcz idealny. Uzyskujemy dzięki temu niesamowicie aromatyczne i wyjątkowo smaczne danie. Naleśniki są jednocześnie słodkie – w zależności od upodobania można oczywiście tą słodkością manipulować – a dzięki zastosowaniu naturalnych, niskokalorycznych składników jest nadal posiłkiem stosunkowo dietetycznym. Do jego wykonania konieczny będzie jedynie mikser oraz patelnia – nasza propozycja wystarczy na dwie sztuki naleśników i solidną ilość nadzienia – zaczynajmy!
20 min 2 porcje
Składniki – Fit naleśniki Bounty
- Jajko – 1 sztuka
- Twaróg (chudy) – 120 gram
- Mąka pszenna – 35 gram
- Mąka kokosowa – 15 gram
- Jogurt waniliowy (np. Skyr) – 50 gram
- Mleko – podobnie 50 ml
- Woda – podobnie 50 ml
- Kakao – 2-3 łyżeczki
- Erytrytol (lub inny słodzik) – podobnie 2-3 łyżeczki
- Wiórki kokosowe
- Oliwa z oliwek
- Sól
Przygotowanie
Na początek w odpowiednio dużej misce – tak aby pomieściła swobodnie wszystkie składniki i umożliwiła ich zmiksowanie – umieść mękę pszenną oraz kokosową. Delikatnie wymieszaj je ze sobą i wbij do środka jajko, a następnie dopraw szczyptą soli. Znów całość lekko rozmieszaj i dodaj pozostałe składniki na ciasto: mleko, wodę, kakao i słodzik.
W zależności od osobistych upodobań dobierz ilość tych dwóch ostatnich składników odpowiednio dla siebie. Jeśli jesteś wielbicielem kakao i nie przeszkadza Ci jego intensywny smak dodaj do ciasta 3 łyżeczki – w przeciwnym przypadku 2 lub nawet tylko 1. Podobnie postąp ze słodzikiem – najlepiej erytrytolem, 1 lub 2 łyżeczki – pamiętaj, że inny słodzik może wymagać nieco innych proporcji.
Następnie całość bardzo dokładnie zmiksuj na jak najbardziej jednolitą i gładką masę. Upewnij się, że wszystkie składniki odpowiednio połączyły się i równomiernie rozprowadziły po cieście. Rozgrzej następnie oliwę na patelni i wylej na nią połowę przygotowanego ciasta. Smaż po około 2 minuty z każdej strony – podobnie postąp z drugim naleśnikiem.
W międzyczasie w osobnej miseczce umieść twaróg – najlepiej chudy, pamiętajmy o niskiej kaloryczności potrawy. Dodaj następnie jogurtu waniliowego, łyżeczkę wiórków kokosowych oraz słodzika. Wszystko to bardzo dokładnie ze sobą wymieszaj – warto użyć do tego celu dłoni – aż do utworzenia w miarę spójnej masy.
Gotowe nadzienie rozłóż na wewnętrznej części naleśników – idealnie po połowie. Następnie złóż je dwukrotnie na pół, tak aby powstały zawinięte ćwiartki. Na koniec gotowe naleśniki przyozdób obficie wiórkami kokosowymi i podawaj do spożycia – smacznego!