Fit zupa pomidorowa z ryżem to świetny pomysł na przygotowanie tej uwielbianej przez większość z nas zup w nieco lżejszym wydaniu. Wykonania bulionu bez dodatku mięsa i rezygnacja ze śmietany sprawia, że danie idealnie wkomponuje się nawet w najbardziej wymagające diety. Nic przy tym nie traci na swojej wyjątkowości – zupa pomidorowa zawsze pozostanie jedną z najsmaczniejszych zup. W zależności od upodobania jako dodatek możemy tutaj zastosować zarówno ryż, jak i ulubiony makaron. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie duży – najlepiej około 5 litrowy – garnek – do dzieła!
80 min 6 porcji
Składniki – fit zupa pomidorowa z ryżem
- Przecier pomidorowy – 250 ml
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżeczki
- Marchew – 2-3 sztuki
- Pietruszka – podobnie 2-3 sztuki
- Seler – 1/2 niewielkiej sztuki
- Por – około 20 cm
- Cebula – 1 sztuka
- ZIele angielskie – 3 sztuki
- Liść laurowy – podobnie 3 sztuki
- Pieprz – 4-5 ziarenek
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od obrania i bardzo dokładnego umycia pod bieżącą wodą włoszczyzny. Cebulę możesz dodatkowo opalić delikatnie nad palnikiem – nada bulionowy wyjątkowej wyrazistości. Wszystkie przygotowane w ten sposób warzywa umieść w dużym – najlepiej około 5 litrowym – garnku.
Zalej całość 2 litrami chłodnej wody i wstaw na średni gaz. Dodaj do garnka po trzy sztuki ziela angielskiego i liści laurowych, a także kilka ziaren pieprzu – dosól delikatnie. Poczekaj do momentu zagotowania, zmniejsz wtedy ogień i pozostaw całość na niewielkim gazie na około 60 minut pod lekko uchyloną pokrywką.
Pod koniec tego czasu usuń z bulionu zbędne warzywa i przyprawy. Możesz śmiało pozostawić pozostawić marchewki, a nawet pokroić je dodatkowo na nieco mniejsze kawałki. Dodaj teraz do garnka przecier i koncentrat pomidorowy, dokładniej zamieszaj pozostaw na kolejne 10 minut na niewielkim ogniu.
Zagotuj już również w osobnym garnku lekko osoloną wodę. Przygotuj w nim następnie w zależności od osobistych preferencji ryż lub makaron – postępuj zgodnie z instrukcjami na opakowaniu. Natkę pietruszki opłucz pod bieżącą wodą i posiekaj w miarę drobno.
Spróbuj teraz zupy i w razie konieczności dopraw ją dodatkowo delikatnie solą i pieprzem. Gotowy ryż lub makaron odcedź i przełóż do miseczek lub na talerze. Do każdego z nich dodaj odpowiednią ilość zupy oraz przyozdób dodatkowo każdą z porcji posiekaną natką pietruszki – gotowe – smacznego!