Frytki z batatów to świetny pomysł na wykonanie tej wyjątkowej przekąski w nieco odmienionej formie. Zastosowanie zdecydowanie słodszych i bardziej aromatycznych batatów pozwala wydobyć z tak przygotowanych frytek bardzo intensywnych i charakterystycznych smaków. Dzięki dodatkowi specjalnie wyselekcjonowanych do tego celu przypraw frytki stają się niesamowicie pyszną pozycją świetnia sprawdzającą się jako przekąska. Dodatkowo podanie dania z ulubionymi sosami sprawi, że zasmakują one z pewnością każdemu. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie piekarnik – do dzieła!
60 min 2 porcje
Składniki – frytki z batatów
- Bataty – około 500 gram
- Czosnek – 2 ząbki
- Słodka papryka – 1/2 płaskiej łyżeczki
- Ostra papryka – podobnie 1/2 płaskiej łyżeczki
- Tymianek – podobnie 1/2 płaskiej łyżeczki
- Bazylia – podobnie 1/2 płaskiej łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek obierz i bardzo dokładnie umyj pod bieżącą wodą wszystkie bataty. Bardzo ważne jest, aby pozbyć się wszystkich pozostałości ziemi – w przeciwnym wypadku będą one bardzo nieprzyjemnie utrudniały spożywanie frytek. Umyte bataty pokrój następnie w w około 1 centymetrowe plasterki wzdłuż całości warzywa.
Następnie każdy z plasterków pokrój w podłużne paski przypominające frytki – opłucz ponownie wodą i pozostaw do obcieknięcia. W osobnej miseczce przygotuj teraz marynatę – umieść w niej na początek dwie łyżki oliwy. Ząbki czosnku obierz i posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę – dodaj do miseczki.
Umieść w niej również pozostałe przyprawy: słodką i ostrą paprykę, tymianek i bazylię. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby przyprawy rozprowadziły się jak najbardziej równomiernie. Umieść następnie w marynacie przygotowane wcześniej bataty i postaraj się jak najdokładniej pokryć je marynatą. Pozostaw je na okoł 30 minut – pod koniec tego czasu rozgrzej piekarnik.
Wyłóż wszystkie frytki na blachę – możesz dla wygody zastosować papier do pieczenia. Pozostaw je w piekarniku na około 20 minut. Jako dodatek do frytek zastosuj swoje ulubione sosy – może to być z powodzeniem zwykły keczup, czy majonez. Świetnie w tej roli sprawdzą się również ostrzejsze sosy, a dla zachowania nieco bardziej dietetycznego charakteru potrawy polecamy sosy na bazie jogurtu naturalnego. Gotowe frytki wyjmij z piekarnika, udekoruj natką pietruszki i podawaj od razu do spożycia – najlepiej smakują ciepłe – smacznego!