Frytki z piekarnika to bardzo klasyczny, z pewnością lubiany przez niemal wszystkich pomysł na urozmaicenie sposobu podania ziemniaków. Danie jest przepyszne w swojej prostocie – jego przygotowanie nie jest ani czasochłonne, ani skomplikowane. Wykorzystanie do jego wykonania piekarnika zamiast smażenia w głębokim oleju sprawia, że tak przygotowane frytki są znacznie lżejszą i – naszym zdaniem – smaczniejszą opcją. Obfity dodatek przypraw wspaniale komponujących się z upieczonymi ziemniakami nadaje im wyrazistego i wyjątkowego smaku. Gorąco polecamy również przygotowanie jednego ze swoich ulubionych sosów do spożycia wraz z frytkami. Do ich przygotowania konieczny będzie jedynie piekarnik – zaczynajmy!
40 min 2 porcje
Składniki – frytki z piekarnika
- Ziemniaki – 0.5 kg (około 5-6 sztuk)
- Oregano suszone – 1 czubata łyżeczka
- Przyprawa do ziemniaków – podobnie 1 czubata łyżeczka:
- kolendra – 1/3 łyżeczki
- papryka słodka – podobnie 1/3 łyżeczki
- majeranek – podobnie 1/3 łyżeczki
- koperek – szczypta
- pieprz – podobnie szczypta
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Sól
Przygotowanie
Na początek obierz, dokładnie umyj i pokrój w podłużne paski ziemniaki. W zależności od upodobania możesz oczywiście wybrać inny kształt frytek – ważne, żeby odpowiednio dopasować czas pieczenia do ich grubości. Pokrojone frytki przełóż do miseczki z zimną wodą na około 10 minut.
Do osobnej miseczki wlej 1 łyżkę oliwy oraz dodaj przyprawę do ziemniaków. Jeśli wolisz przygotować ją samemu polecamy zastosowanie po 1/3 łyżeczki kolendry, słodkiej papryki i majeranku, delikatny dodatek suszonego koperku oraz czarnego pieprzu i kilka szczypt soli. Dla miłośników nieco ostrzejszych dań proponujemy dodatkowo szczyptę chili.
Zawartość miseczki bardzo dokładnie wymieszaj, aby równomiernie rozprowadzić wszystkie przyprawy. Następnie przełóż frytki na sitko, osusz je dokładnie z wykorzystaniem papierowych ręczników i dodaj do miseczki. Postaraj się jak najdokładniej obtoczyć je w przyprawach.
W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 170 stopni i przełóż do niego frytki. Najlepiej do pieczenia wykorzystać papier – pozwoli to uniknąć przywierania frytek. Piecz je około 20-30 minut w zależności od grubości. Koniecznie sprawdzaj co jakiś czas czy frytki nie przypalają się zbyt intensywnie.
Po tym czasie danie jest gotowe – przełóż je na talerze i podawaj od razu do spożycia – najlepiej z ulubionym sosem. Frytki świetnie sprawdzą się rownież jako dodatek do innych dań – smacznego!