Gołąbki w sosie pomidorowym to wyśmienity, tradycyjny pomysł na obiad. Ich przygotowanie jest stosunkowo czasochłonne, ale w zupełności zostaje to wynagrodzone przepysznym posiłkiem. Kompozycja kapusty, ryżu i aromatycznego sosu pomidorowego sprawia, że danie to jest to jest kochane przez praktycznie wszystkich. Porcja przygotowana z naszym przepisem wystarczy jako solidny obiad dla całej rodziny. Do jego realizacji konieczne będą średnia patelnia (do podsmażenia mięsa i cebuli), garnki (do ugotowania kapusty i ryżu) oraz jeden duży około 5 litrowy garnek do zagotowania gotowych gołąbków – zaczynajmy !
120 min 4 porcje
Składniki – gołąbki w sosie pomidorowym
- Mięso mielone (najlepiej wieprzowe) – 500 gram
- Bulion warzywny – 1.5 litra (możesz skorzystać z naszego przepisu na domowy bulion warzywny)
- Ryż biały – 100 gram
- Kapusta biała – 1 główka
- Przecier pomidorowy – 400 gram
- Cebula – 1 sztuka
- Oregano suszone – pół łyżeczki
- Papryka słodka suszona – podobnie pół łyżeczki
- Zioła prowansalskie – 1 łyżeczka
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek przygotuj bulion warzywny na przykład według naszego przepisu. W trakcie jego gotowania zacznij od przygotowania kapusty. Oddziel delikatnie liście od główki – ważne, żeby udało się uzyskać takie o jak największej powierzchni. Zagotuj wodę w garnku i umieść w nim liście – gotuj tak około 5 minut, żeby zmiękły. Następnie wyjmij liście i odetnij z każdego z nich twarde, łykowate elementy.
W innym garnku ugotuj ryż zgodnie ze wskazaniami na opakowaniu – najlepiej al dente. W międzyczasie pokrój w kostkę cebulę – rozgrzej patelnię i podsmaż cebulę do zeszklenia. Następnie w misce umieść mięso i dopraw je oregano, papryką, solą i pieprzem – bardzo dokładnie wszystko wymieszaj. Dodaj mięso na patelnię i przesmaż delikatnie do zarumienienia.
Następnie wymieszaj dokładnie w misce ugotowany ryż z zawartością patelni. Rozłóż wcześniej przygotowane liście kapusty na płaskiej powierzchni i ułóż na każdym z nich farsz. Musisz odpowiednio dobrać jego ilość, tak aby udało się swobodnie zawinąć liście. Zawiń ciasno liście wokół farszu – ważne, żeby nie rozwinęły się przy kolejnych krokach.
Następnie (gdy gołąbki są już uformowane) ułóż na dnie dużego garnka pojedynczą warstwę z pozostałych liści kapusty. Umieść w garnku gołąbki, postaraj się ułożyć je stosunkowo ciasno, aby nie poruszały się swobodnie podczas gotowania. Zalej je wcześniej przygotowanym bulionem i dodaj zioła prowansalskie – całość gotuj około 60 minut.
Po tym czasie odlej bulion z garnka – nie wylewaj go ! Wymieszaj w miseczce przecier pomidorowy i około 0,5 litra bulionu. Tak powstały sos możesz doprawić pozostałymi przyprawami, solą i pieprzem. W zależności od upodobania możesz zagęścić sos śmietaną lub rozrobioną w osobnej miseczce z niewielką ilością bulionu mąką.
Następnie zalej sosem gołąbki i gotuj około 15 minut. Gotowe gołąbki podawaj polane sosem i przyozdobione świeżą natką pietruszki – smacznego !