Grochowa zupa krem to bardzo ciekawa propozycja na nieco odmienioną wersję tej powszechnie znanej i lubianej zupy bardzo często goszczącej na polskich stołach. Przepyszny smak i aromat grochu powinien każdemu z nas przypaść zdecydowanie do gustu. Przygotowanie zupy na bulionie warzywnym z delikatnym dodatkiem podsmażonego boczku – który oczywiście można wyeliminować z listy składników, by uzyskać zupę bezmięsną – pozwala na uzyskanie bardzo atrakcyjnego pod względem smaku – ale również wizualnie – dania. Przygotowanie przepisu trwa nieco dłużej więc nie jest to zdecydowanie danie “na szybko”. Do jego wykonania konieczne będą dwa garnki – jeden większy, około 5 litrowy – patelnia oraz bledner lub mikser – zaczynajmy!
90 min 4 porcje
Składniki – grochowa zupa krem
- Groch łuskany połówki – 500 gram
- Boczek wędzony – 250 gram
- Marchew – 3 sztuki
- Seler – 1 niewielka sztuka
- Pietruszka – 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Ziele angielskie – 2-3 sztuki
- Liście laurowe – podobnie 2-3 sztuki
- Kromki chleba – podobnie 2-3 sztuki
- Natka pietruszki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Bulion
Na początek obierz i bardzo dokładnie umyj całą włoszczyznę: marchewki, pietruszkę i slera. Następnie do odpowiednio dużego – najlepiej około 5 litrowego – garnka wlej 1 litr chłodnej wody – może być nieco więcej. Dodaj do niego przygotowane warzywa oraz liście laurowe i ziela angielskie – dopraw solidną szczyptą soli i pieprzu.
Całośc wstaw na gaz i doprowadź do zagotowania, zmniejsz wtedy ogień i pozostaw tak pod przykryciem na około 1 godzinę. W osobnym garnku umieść następnie cały groch i zalej wodą, tak aby jedynie go przykryć – nie wiecej – gotuj przez około 45 minut.
Groch
W mięczyczasie obierz i posiekaj stosunkowo drobno dwa ząbki czosnku – dodaj do gotującego się wywaru. Następnie skrój boczek w cienkie podłużne paski lub kosteczkę – rozgrzej patelnię. Przesmaż na niej boczek przez kilka minut do równomiernego zarómienienia – może być nawet nieco chrupiący.
Obierz następnie i posiekaj w kostkę cebulę, dodaj na patelnię i przesmaż 2-3 minuty do zezłocenia. Jeśli groch jest już gotowy – odpowiednio miekki – wyjmij z garnka ziela angielskie i liście laurowe – dodaj całą zawartość garnka do gotującego się bulionu. Następnie dodaj do niego również zawartośc patelni: podsmażony boczek i cebulę – całość zamieszaj i pozostaw na kilka minut na wolnym ogniu.
Grzanki
W międzyczasie rozgrzej ponownie patelnię i pokrój kromki chleba w niewielką kosteczkę. Przesmaż je przez kilka minut – co jakiś czas mieszając – do równomiernego zarumienienia, powinny wtedy być odpowienio chrupiące. Pod koniec gotowania – szczególnie jeśli jesteś jego wielbicielem – możesz dodać do zupy nieco majeranku.
W zalezności od upodobania możesz teraz całą zawartość garnka zmiksować na jak najbardziej gładką i jednolitą masę – zupa gotowa! Jeśli natomiast nie przepadasz za intensywnie warzywnym posmakiem zup – usuń z niej warzywa. Podobnie jeśli jedynie któryś z zastosowanych składników nie jest twoim ulubionym – usuń go przed miksowaniem.
Gotową zupę krem rozlej do talerzy i podawaj najlepiej od razu po przygotowaniu. Przyozdób porcje dodatkowo świeżą natką pietruszki i nie zapomnij oczywiście o wcześniej przygotowanych grzankach – samcznego!