Grochówka na wędzonce to jedna z pyszniejszych i bardziej atrakcyjnych propozycji na przygotowanie dania obiadowego. Cudowna kompozycja grochu, wędzonego boczku i kiełbasy wraz z wyrazistymi przyprawami to gwarancja niezapomnianych smaków i aromatów. Grochówka jest przy tym w pełni sycąca – najlepiej podana ze świeżym pieczywem – idealnie sprawdzi się jako obiad dla całej rodziny. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie duży – około 5 litrowy – garnek – zaczynajmy!
75 min 6 porcji
Składniki – grochówka na wędzonce
- Groch – około 250 g
- Kiełbasa wędzona (ulubiona) – podobnie 250 g
- Boczek wędzony – podobnie 250 g
- Ziemniaki – 5 większych sztuk
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Bulion (ulubiony, najlepiej mięsny) – 2 litry
- Majeranek – 2 łyżeczki
- Kminek – 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij najlepiej dzień wcześniej od namoczenia grochu – powinien się moczyć przynajmniej kilka godzin. W tym celu umieść go w odpowiednio dużej miseczce i zalej dodatkowo chłodną wodą nieco ponad poziom ziaren. Dalsze przygotowania rozpocznij natomiast od pokrojenia w około 1-2 cm kostkę zarówno wędzonego boczku, jak i kiełbasy.
Cebulę obierz i pokrój w cienkie piórka lub kosteczkę, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę lub posiekaj bardzo drobno. Rozgrzej następnie bardzo niewielką ilość oliwy w dużym – najlepiej około 5 litrowym – garnku. Dodaj do niego najpierw kiełbasę, a po kilku minutach również boczek i przygotowane wcześniej cebulę i czosnek.
Podsmaż całość na niewielkim ogniu przez kilka kolejnych minut co jakiś czas mieszając. Po tym czasie dodaj do garnka namoczony groch oraz zalej całość bulionem. Doprowadź do zagotowania całości, dodaj majeranek i kminek – pozostaw na niewielkim ogniu przez 15 minut.
W międzyczasie obierz, umyj dokładnie i pokrój w kostkę ziemniaki – dodaj również do garnka i gotuj kolejne 15-20 minut do ich miękkości. Pod koniec tego czasu spróbuj grochówki i wrazie konieczności dopraw dodatkowo solą i pieprzem. Gotową zupę przełóż do miseczek lub na talerze, udekoruj dodatkowo natką pietruszki i podawaj do spożycia – smacznego!