Gulasz drobiowy z kaszą gryczaną to bardzo atrakcyjna propozycja obiadowa idealna dla całej rodziny. Szeroki zestaw składników sprawia, że każdy znajdzie tutaj coś dla siebie. Delikatne mięso drobiowe w połączeniu z warzywami, wyrazistymi przyprawami, suszonymi pomidorami i ogórkami konserwowymi to przepyszna kompozycja. Całość podana z kaszą gryczaną staje się bardzo wyjątkową pod względami smakowymi i aromatycznymi w pełni sycącą potrawą. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia lub garnek – do dzieła!
30 min 4 porcje
Składniki – gulasz drobiowy z kaszą gryczaną
- Filet z kurczaka – 1 sztuka
- Kasza gryczana – 200 g
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Marchew – podobnie 1 sztuka
- Cebula – podobnie 1 sztuka
- Czosnek – 2 ząbki
- Ogórek konserwowy – 3-4 sztuki
- Suszone pomidory – podobnie 3-4 sztuki
- Koncentrat pomidorowy – 2 łyżki
- Bulion lub woda – 300 ml
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Zioła prowansalskie – podobnie 1 łyżeczka
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Rozpocznij od dokładnego umycia i pokrojenia w około 2 cm kawałki kurczaka. Dopraw je następnie solą i pieprzem oraz szczyptą ostrej i słodkiej papryki. Rozgrzej patelnię i umieść na niej przygotowane mięso – podsmaż około 5 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając zawartość, tak aby wszystkie kawałki zarumieniły się równomiernie ze wszystkich stron.
W międzyczasie umyj i pokrój w cienkie, podłużne paski czerwoną paprykę. Marchew obierz i pokrój w plasterki lub gdy korzystasz z większej sztuki na połówki lub nawet ćwiartki. Cebulę obierz i pokrój w kosteczkę lub cienkie piórka. Czosnek natomiast obierz i bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Możesz już teraz wstawić osoloną wodę na kaszę – ugotuj ją zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
Gdy mięso będzie już gotowe dodaj do niego najpierw cebulę i czosnek – podsmaż do delikatnego zeszklenia. Następnie umieść na patelni marchew i paprykę – zamieszaj dokładnie i pozostaw pod przykryciem na kolejne 5 minut – zmniejsz ogień. W międzyczasie możesz pokroić w plasterki ogórki kiszone oraz w paseczki suszone pomidory.
Dodaj je również na patelnię wraz z 300 ml bulionu lub wody. Całość dopraw pozostałymi przyprawami, bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na ogniu przez ostatnie 10 minut. Na koniec gotową już kaszę przełóż na talerze i dodaj do każdej porcji odpowiednią ilość gulaszu. Całość przyozdób posiekaną natką pietruszki i podawaj do spożycia – smacznego!