Gulasz paprykowy to bardzo atrakcyjna, wyrazista w smaku i wyjątkowa pod każdym względem propozycja obiadowa. Danie łączy w sobie wiele wybornych składników: delikatne mięso ulubionego rodzaju z solidnym dodatkiem przypraw – głównie papryki – pozwala każdemu uzyskać odpowiednie dla własnych preferencji walory. Dodatkowo całość urozmaica przecier pomidorowy i śmietana, a podanie dania z kaszą zapewnia, że efekt końcowy będzie wyśmienity. Do przygotowania przepisu konieczna będzie głęboka patelnia i garnek do ugotowania kaszy – do dzieła!
35 min 4 porcje
Składniki – gulasz paprykowy
- Mięso z indyka (lub inny ulubiony rodzaj) – 300 gram
- Kasza gryczana – 200 gram
- Cebula – 2 sztuki
- Przecier pomidorowy – 100 ml
- Mąka pszenna – 2 łyżki
- Śmietana – podobnie 2 łyżki
- Papryka słodka – 2-3 łyżeczki
- Papryka ostra – 1-2 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek zajmij się przygotowaniem mięsa. Umyj je dokładnie i pokrój w 1-2 centymetrowe kawałki – w zależności od upodobania. Posól i popieprz je delikatnie, a następnie dopraw połową papryki zarówno ostrej, jak i słodkiej. Pamiętaj, aby rozprowadzić przyprawy równomiernie po wszystkich kawałkach mięsa.
Następnie obierz i posiekaj w drobną kostkę obydwie cebule. Rozgrzej solidnie patelnię i dodaj na nią cebulę – smaż przez 2-3 minuty na średnim ogniu do momentu zeszklenia. Następnie zmniejsz ogień i dodaj na patelnię mięso. Smaż tak całość przez około 10 minut, co jakiś czas dodatkowo mieszając – mięso musi przysmażyć się równomiernie z każdej strony.
Po tym czasie dodaj na patelnię przecier pomidorowy i pozostałe przyprawy. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na wolnym ogniu pod przykryciem przez 5 minut. Następnie w osobnej miseczce umieść mąkę i dolej do niej gorącego sosu – zamieszaj intensywnie do momentu całkowitego rozpuszczenia się mąki. Dodaj zawartość miseczki na patelnię i znów bardzo energicznie zamieszaj całość.
Tak samo postąp ze śmietaną – umieść ją w miseczce, dodaj nieco sosu i mieszaj – dzięki temu unikniesz zwarzenia się śmietany na patelni. Dodaj ją reszty składników i ponownie zamieszaj, tak aby wszystkie składniki sosu bardzo dokładnie się połączyły. Sos powinien teraz stać się zdecydowanie jaśniejszy i gęstszy – pozostaw całość na około 10 minut na wolnym ogniu pod przykryciem.
W międzyczasie możesz zagotować garnek osolonej wody. Dodaj do niego kaszę gryczaną i ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Po ugotowaniu odcedź ją i wyłóż na talerze – najlepiej układając ją na jednej ich połowie. Pozostałą część talerzy wypełnij obficie gotowym gulaszem z dużą ilością sosu. Dodatkowo do dania wspaniale pasują i idealnie komponują się smakowo ogórki kiszone – smacznego!