Gulasz wieprzowy to niesamowicie smakowita i w całej swojej rozciągłości klasyczna potrawa bardzo często goszcząca w polskich kuchniach. Swoją popularność zawdzięcza nie tylko wybornemu smakowi, ale również prostocie przygotowania – choć stosunkowo czasochłonnego. Bogaty zestaw składników i szeroki bukiet przypraw w połączeniu z ulubionym mięsem – w naszej propozycji szynki wieprzowej – to kompozycja zapewniająca niezrównanych doznań smakowych i aromatycznych. Bez większego problemu można również manipulować listą składników w prosty sposób eliminując te mniej lubiane lub dodając swoje własne pozycje. Danie jest bardzo wyraziste i niesamowicie wyborne – dodatkowo świetnie komponuje się z praktycznie dowolnym dodatkiem obiadowymi: ziemniakami, kaszą, ryżem. Do jego wykonania konieczna będzie jedynie głęboka patelnia lub garnek – zaczynajmy!
90 min 4 porcje
Składniki – gulasz wieprzowy
- Mięso wieprzowe – 500 gram
- Woda – podobnie 500 ml
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – 2-3 ząbki
- Koncentrat pomidorowy – podobnie 2-3 łyżeczki
- Mąka pszenna – podobnie 2-3 łyżeczki
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie (ziarenka) – podobnie 2 sztuki
- Majeranek – 1 łyżeczka
- Słodka papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Ostra papryka – 1/2 łyżeczki
- Tymianek – podobnie 1/2 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek umyj i pokrój w kostkę – wielkość zależy od osobistych preferencji – mięso. Następnie umieść je w osobnej miseczce obtocz w niewielkiej ilości oliwy oraz dodaj przyprawy: 1/2 łyżeczki majeranku, tymianku oraz ostrej i słodkiej papryki. Wszystko bardzo dokładnie wymieszaj, tak aby przyprawy rozprowadziły się równomiernie po wszystkich kawałkach mięsa – pozostaw na 15 minut.
W międzyczasie obierz i pokrój w niewielkie, cienkie półksiężyce cebulę. Ząbki czosnku również obierz i posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę. Rozgrzej następnie oliwę na patelni – powinna być odpowiednio głęboka, aby pomieścić wszystkie składniki – i umieść na niej wcześniej przygotowane mięso.
Podsmaż je do delikatnego zarumienienia z każdej strony – w tym celu co jakiś czas zamieszaj zawartość patelni. Dodaj następnie do mięsa wcześniej przygotowaną cebulę oraz czosnek – zamieszaj – pozostaw na 3-4 minuty na niewielkim ogniu – mieszaj co jakiś czas. Po tym czasie dodaj na patelnię około 400 ml wody – tak aby przykryć większą część kawałków mięsa – i pozostaw całość na 60 minut pod przykryciem.
W połowie tego czasu dodaj na patelnię pozostałe przyprawy i w razie konieczności dopraw dodatkowo delikatnie solą i pieprzem. W międzyczasie możesz również przystąpić do przygotowania ulubionego dodatku do gulaszu. Świetnie sprawdzą się tutaj zarówno ziemniaki, jaki kasza lub nawet ryż.
Pod koniec duszenia dodaj na patelnię koncentrat pomidorowy i całość bardzo dokładnie wymieszaj. Następnie pozostałe 100 ml chłodnej wody umieść w szklance i dodaj do niej mąkę. Jej ilość zależy od tego jak bardzo gęsty sos chcesz uzyskać – bardzo dokładnie rozmieszaj, tak aby nie pozostały żadne grudki mąki.
Wylewaj następnie zawartość szklanki na patelnię cały czas intensywnie mieszając – sos powinien odpowiednio zgęstnieć. Pozostaw całość na kolejne kilka minut pod przykryciem. W międzyczasie przełóż kaszę – lub inny wybrany dodatek – na talerze, a na koniec dodaj również gotowy gulasz. Podawaj do spożycia od razu po przygotowaniu – najlepiej z ogórkiem kiszonym – smacznego!