Gulasz z ziemniakami to bardzo proste w wykonaniu, a jednocześnie niesamowicie pyszne danie. Cudowna kompozycja mięsa – wołowego lub wieprzowego w zależności od osobistych preferencji – warzyw i wyrazistych przypraw z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające smakowo gusta. Dodatkowo całość podduszona w bulionie to gwarancja niepowtarzalnych smaków i aromatów. Gulasz świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe dla całej rodziny. Najlepiej smakować będzie podany z ulubionym, świeżym pieczywem. Do wykonania przepisu konieczny będzie jedynie głęboki garnek – zaczynajmy!
70 min 4 porcje
Składniki – gulasz z ziemniakami
- Łopatka wieprzowa lub mięso wołowe – 0.5 kg
- Ziemniaki – podobnie 0.5 kg
- Cebula – 2 sztuki
- Marchew – podobnie 2 sztuki
- Czosnek – 3 ząbki
- Bulion (wołowy lub drobiowy) – 500 ml
- Koncentrat pomidorowy – 80 g
- Mąka pszenna – 3 łyżki
- Liść laurowy – 2 sztuki
- Ziele angielskie – podobnie 2 sztuki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Ostra papryka – podobnie 1 łyżeczka
- Tymianek – podobnie 1 łyżeczka
- Majeranek – podobnie 1 łyżeczka
- Gałka muszkatołowa – 1/2 łyżeczki
- Natka pietruszki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek pokrój mięso w około 2 cm kawałki – nie muszą być regularne. Dopraw je następnie delikatnie solą i pieprzem oraz połową słodkiej i ostrej papryki. Oprósz wszystkie kawałki niewielką ilością mąki i umieść na rozgrzanej w dużym garnku oliwie. Podsmaż przez około 5 minut na średnim ogniu co jakiś czas mieszając do delikatnego zarumienienia.
W międzyczasie obierz i pokrój w piórka cebulę, a ząbki czosnku posiekaj drobno lub przeciśnij przez praskę – dodaj do garnka. Marchewki również obierz, pokrój w cienkie plasterki, a ziemniaki w niewielką kosteczkę – dodaj do pozostałych składników. Systematycznie mieszaj zawartość garnka, a po kolejnych kilku minutach zmniejsz ogień do minimum i tak pozostaw na 15 minut.
Dodaj następnie do garnka bulion, koncentrat pomidorowy, liście laurowe i ziela angielskie. Całość bardzo dokładnie zamieszaj i pozostaw pod delikatnie uchyloną pokrywką na 15 minut. Po tym czasie dodaj do potrawy pozostałe przyprawy – ponownie zamieszaj i pozostaw na ogniu na ostatnie 10 minut.
W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki. Jeśli istnieje taka potrzeba możesz teraz delikatnie zagęścić potrawę z wykorzystaniem wymieszanej z niewielką ilością gulaszu w osobnym naczyniu mąki. Gotowe danie przełóż do miseczek lub na talerze. Każdą z porcji przyozdób natką pietruszki i podawaj do spożycia. Jako dodatek świetnie sprawdzi się tutaj świeże pieczywo – gotowe – smacznego!