Indyk w mleku kokosowym to przepyszna odmiana od standardowych potraw drobiowych z ryżem. Mleko kokosowe dodaje jej wyśmienitego smaku i aromatu. Dzięki temu uzyskasz prosty w przygotowaniu, a jednocześnie wyjątkowy obiad. Do wykonania przepisu konieczna będzie miseczka do przygotowania marynaty, garnek do ugotowania ryżu oraz głęboka patelnia. Do dzieła !
35 min 4 porcje
Składniki – indyk w mleku kokosowym
- Indyk (pierś) – 200 gram
- Groszek konserwowy – 100 gram
- Kukurydza – 140 gram
- Mleko kokosowe – 250 ml
- Przecier pomidorowy – 100 ml
- Cebula – 1 sztuka
- Czosnek – podobnie 1 sztuka (wykorzystamy 3 ząbki)
- Ryż – 200 gram
- Oliwa z oliwek – 1 łyżka
- Papryka ostra – podobnie 1 łyżeczka
- Papryka słodka – podobnie 1 łyżeczka
- Kurkuma – 0.5 łyżeczki
- Curry – podobnie 0.5 łyżeczki
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek przygotuj marynatę do mięsa. Możesz wykonać ten krok kilka godzin wcześniej, a nawet poprzedniego dnia. Im dłużej mięso będzie umieszczone w marynacie tym intensywniejszy będzie jago wspaniały aromat i smak. Do miseczki wlej jedną stołową łyżkę oliwy z oliwek i dosyp do niej kurkumę, curry oraz papryki słodką i ostrą. Dopraw delikatnie solą i pieprzem i bardzo dokładnie wymieszaj.
Następnie umyj dokładnie pierś z indyka i pokrój w kostkę. Dodaj mięso do miseczki z marynatą i bardzo dokładnie obtocz wszystkie jego kawałki. Pozostaw całość w lodówce na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
Rozgrzej patelnię, a w międzyczasie pokrój cebulę w półksiężyce. Czosnek posiekaj bardzo drobno lub przeciśnij przez praskę. Dodaj je następnie na patelnię razem zamarynowanym mięsem. Smaż całość do momentu zarumienienia się ze wszystkich stron indyka – powinien wtedy być już również miękki w środku.
Możesz w tym momencie wstawić do wrzątku ryż, najlepiej będzie ugotować go al dente – gotuj około 2-3 minuty krócej niż instrukcja na opakowaniu. W międzyczasie dodaj na patelnię mleko kokosowe i przecier pomidorowy. Smaż 2-3 minuty na większym ogniu intensywnie mieszając. Dodaj następnie kukurydzą i groszek – dokładnie wymieszaj i pozostaw na małym ogniu pod przykryciem. Duś tak całość potrawy 15 minut.
Na koniec w zależności od upodobania możesz dodać na patelnię ryż, całość wymieszać i poddusić jeszcze 5 minut lub od razu wyłożyć danie na talerze. Smacznego !