Jajecznica z pieczarkami to klasyka śniadaniowa. Szybki, prosty i przepyszny posiłek, który uwielbia każdy. Dodatek pieczarek nadaje tej standardowej potrawie wyjątkowego smaku i aromatu. Dobrze dobrana wedle własnych preferencji kiełbasa zapewni twojej jajecznicy wyśmienity efekt końcowy. Zalecamy użycie do realizacji naszego przepisu kiełbasę lekko podsuszaną (na przykład kiełbasa myśliwska) – oddaje ona całości potrawy cudowny, niepowtarzalny aromat. Przygotuj z naszym przepisem twoją ulubioną, najlepszą jajecznicę. Pamiętaj, że potrawa najlepiej będzie komponowała się ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem. Do wykonania przepisu potrzebna będzie średniej wielkości patelnia (lub dwie jeśli chcesz osobno podsmażyć pieczarki) i miseczka do wymieszania jajek – zaczynamy !
20 min 2 porcje
Składniki – jajecznica z pieczarkami
- Jajka – 5 sztuk
- Pieczarki – 3 sztuki
- Kiełbasa – najlepiej delikatnie suszona – kawałek około 30 cm
- Pieczywo – kilka świeżych kromek
- Szczypiorek – wedle upodobania
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Najpierw skrój kiełbasę w drobną kostkę. Rozgrzej oliwę z oliwek na patelni – dodaj przygotowaną kiełbasę. Smaż na średnim ogniu do momentu zarumienienia się kiełbasy. W międzyczasie dokładnie umyj i pokrój w plasterki pieczarki. Jeśli wybierzesz większe sztuki możesz oczywiście skroić je drobniej.
Pieczarki dodaj na osobną patelnię z rozgrzaną oliwą z oliwek – posól i delikatnie popieprz. Pieczarki smaż do momentu nabranie przez nie ciemniejszego złocistego koloru – będą wówczas wystarczająco miękkie. Następnie poszatkuj szczypiorek na drobne kawałki i odłuż go do użycia na sam koniec przepisu.
Jajka rozbij do osobnej miseczki, dopraw solą i pieprzem. Następnie dokładnie wymieszaj i przelej na patelnię z kiełbasą. Możesz również dodać do całości pieczarki – grzyby podane osobno na talerzy będą jednak wyglądać atrakcyjniej wizualnie.
Całość smaż na wolnym ogniu nie przerywając mieszania, tak aby ścinające się jajka nie przywierały do patelni. Gdy jajka osiągną odpowiednie ściętą konsystencję zdejmij patelnię z gazu. Rozłóż gotowe danie na talerze i obsyp szczypiorkiem wedle upodobania. Podawaj ze świeżym pieczywem z masłem – smacznego !