Jajecznica z tofu jest świetnym pomysłem na przygotowanie tego uwielbianego przez nas wszystkich – prawie – dania w nieco odmiennym klimacie. Rezygnujemy tutaj z mięsnych dodatków, które zastępujemy wybornym tofu – najlepiej wędzonym. Efekt końcowy wcale nie traci względem oryginału, a wręcz przeciwnie – dostarcza nieco świeżości tej tradycyjnej potrawie. Zapewne zdecydowana większość z nas przygotowuje – przynajmniej raz na jakiś czas – jajecznicę na śniadanie – warto wypróbować jej zdecydowanie inną odmianę. Świetnym dodatkiem będzie tutaj oczywiście świeże pieczywo, ale również nasze ulubione warzywa. My ze swojej strony gorąco polecamy podsmażenie wraz z jajecznicą skrojonych w cienkie plasterki pieczarek. Do jej przygotowania konieczna będzie jedynie patelnia – zaczynajmy!
20 min 1 porcja
Składniki – jajecznica z tofu
- Tofu (najlepiej wędzone) – 100 gram
- Jajka – 3 sztuki
- Cebula – 1 sztuka
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek lub masło
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek dobrze odsącz tofu i pokrój w niewielką kosteczkę – dopraw szczyptą soli i pieprzu. Możesz zdecydować się na nieco większe kawałki – będzie wtedy znacznie mocniej wyróżniać się podczas spożywania. Cebulę natomiast obierz i w zależności od upodobania skrój w półksiężyce lub w standardową kosteczkę.
Rozgrzej następnie bardzo solidnie patelnię – wykorzystaj do tego celu oliwę z oliwek lub masło. Dodaj na nią najpierw tofu – przesmaż na niewielkim ogniu 3 minuty co jakiś czas mieszając, aby zarumieniło się równomiernie z każdej strony.
Dodaj następnie na patelnię wcześniej przygotowaną cebulę i smaż tak kolejne 2-3 minuty na nieco większym ogniu do zeszklenia cebuli. Pamiętaj cały czas o mieszaniu, aby tofu nie przypiekło się zbyt mocno.
W międzyczasie możesz wbić do osobnej miseczki jajka, dopraw je solą i pieprzem do smaku i dokładnie rozmieszaj. Dodaj je na patelnię i cały czas mieszając jej zawartość smaż do momentu ścięcia się jajek – tak jak lubisz najbardziej.
Na koniec wyłóż gotową jajecznicę na talerz – w razie konieczności dodaj nieco soli i pieprzu – obsyp obficie świeżo posiekanym szczypiorkiem. Podawaj z dodatkiem świeżego pieczywa oraz ulubionymi warzywami. Gorąco polecamy podsmażyć na boku patelni kilka skrojonych w plasterki pieczarek – smacznego!