Jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami to świetna propozycja na pyszne i sycące śniadanie. Niesamowita kompozycja jaj, szpinaku i suszonych pomidorów to gwarancja wybornego smaku. Natomiast dodatek czosnku i bazylii zapewni potrawie niesamowicie atrakcyjnych aromatów. Każdy miłośnik jajecznicy powinien koniecznie wypróbować tą propozycję – przypadnie ona z pewnością do gustu. Podanie jajecznicy ze świeżym pieczywem sprawia, że staje się ona bardzo sycącą i idealną na pierwszy posiłek dnia potrawą. Dodatkowo danie jest całkowicie pozbawione składników mięsnych więc sprawnie wkomponuje się w wegetariańskie diety. Do jego wykonania konieczna będzie jedynie patelnia – zaczynajmy!
15 min 2 porcje
Składniki – jajecznica ze szpinakiem i suszonymi pomidorami
- Jaja – 4 sztuki
- Szpinak – 50 g
- Suszone pomidory – 40 g
- Masło – 5 g
- Czosnek – 1 ząbek
- Suszona bazylia – szczypta
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj liście szpinaku i pozostaw na chwilę do obcieknięcia – na przykład na sitku. W międzyczasie odsącz suszone pomidory z zalewy i pokrój je w cienkie, krótkie paseczki lub po prostu w kosteczkę. Obierz następnie ząbek czosnku i bardzo drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Osuszony szpinak pokrój na zdecydowanie mniejsze kawałki – najlepiej cienkie, podłużne paski.
Rozgrzej następnie masło na patelni do pełnego rozpuszczenia i dodaj na nią czosnek oraz szpinak. Smaż przez około 5 minut na niewielkim ogniu do momentu aż szpinak stanie się miękki i zmniejszy swoją objętość. W międzyczasie posiekaj drobno szczypiorek i pozostaw go na razie na boku.
Dodaj następnie na patelnię przygotowane wcześniej suszone pomidory i pozostaw na niewielkim ogniu na kolejne 2 minuty. Po tym czasie wbij na patelnię jajka, dopraw szczyptą suszonej bazylii i wszystko bardzo dokładnie wymieszaj. W zależności od upodobania możesz już teraz przyprawić jajecznicę solą i pieprzem lub pozostawić tą czynność na sam koniec.
Pozostaw patelnię na średnim ogniu – cały czas mieszając zawartość – na około 3-4 minuty. Dostosuj oczywiście czas smażenia do swojego ulubionego stanu ścięcia jajek. Na koniec przełóż gotową jajecznicę na talerze, posyp obficie szczypiorkiem i podawaj do spożycia ze świeżym pieczywem – smacznego!