Jajka sadzone ze szpinakiem to świetna propozycja na przygotowanie bardzo sycącego i niesamowicie atrakcyjnego posiłku. Połączenie szpinaku z suszonymi pomidorami pozwala uzyskać bardzo smakowitą kompozycję smaków. W ich towarzystwie jajko sadzone komponuje się wręcz perfekcyjnie. Dodatkowo zastosowanie niewielkiej szczypty czarnuszki i świeżego szczypiorku nadaje potrawie niezapomnianego charakteru. Danie z pewnością świetnie sprawdzi się jako pożywne śniadanie – idealne na początek dnia. Nic oczywiście nie stoi na przeszkodzie, aby wykorzystać je jako inny dowolny posiłek w ciągu dnia. Do jego wykonania konieczna będzie jedynie patelnia – zaczynajmy!
15 min 1 porcja
Składniki – jajka sadzone ze szpinakiem
- Jajka – 2 sztuki
- Szpinak – 100 gram
- Suszone pomidory – 3-4 sztuki
- Świeże pieczywo – podobnie 3-4 kromki
- Pomidory koktajlowe – 6 sztuk
- Czarnuszka
- Szczypiorek
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek rozgrzej solidnie oliwę na patelni – liście szpinaku bardzo dokładnie opłucz pod chłodną wodą. Następnie dodaj je na patelnię i pozostaw pod przykryciem 2-3 minuty na średnim ogniu. W międzyczasie odsącz z zalewy suszone pomidory i pokrój je w cienkie – około 2 centymetrowe – paski.
Dodaj pomidory do szpinaku – dopraw do smaku (niezbyt mocno) solą i pieprzem – bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na patelni na kolejne 5 minut. W międzyczasie umyj i pokrój w plasterki pomidory koktajlowe oraz posiekaj drobno szczypiorek. Przygotuj również – jeśli istnieje taka konieczność – pieczywo.
Pod koniec smażenia szpinaku postaraj się uformować w nim dwa zagłębienia, do których wbij jajka. Zgodnie z własnymi upodobaniami dostosuj czas jego smażenia do ulubionego poziomu ścięcia żółtka. Pod koniec tego czasu możesz również dodać na patelnię pomidorki koktajlowe – świetnie będą pasowały również podane na zimno.
Na koniec przełóż gotowe danie na talerz – dopraw jajko delikatnie solą i pieprzem, oprósz szczyptą czarnuszki oraz szczypiorkiem. Podawaj do spożycia od razu po przygotowaniu – przede wszystkim zanim wystygną jajka. Potrawa świetnie komponuje się ze świeżym pieczywem – smacznego!