Jajko sadzone z bekonem to jedno z bardziej typowych, dobrze rozpoznawanych angielskich pomysłów na śniadanie. Należy zaznaczyć, że angielskie odnosi się tutaj do samej Wielkiej Brytanii, ale również do większości terenów byłych kolonii brytyjskich. Śniadanie jest wyjątkowo sycące, smakuje wyśmienicie i dodatkowo przygotowuje się je szybko i niezbyt skomplikowanie. Do wykonania przepisu konieczne będą jedynie dwie patelnie oraz ewentualnie toster jeśli preferujesz takie przygotowanie tostów – do dzieła!
30 min 1 porcja
Składniki – jajko sadzone z bekonem
- Jaja – 2 sztuki
- Chleb tostowy – 3 sztuki
- Bekon – 70 gram
- Pomidor – 1 sztuka (wykorzystasz kilka plasterków)
- Papryka żółta – podobnie 1 sztuka (wykorzystasz około 1/4)
- Sałata rzymska – dwa liście
- Szczypiorek – pęczek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Przygotowanie rozpocznij od bekonu – jego smażenie trwa najdłużej. Rozgrzej dobrze patelnię (naprawdę dobrze) i dodaj na nią plastry bekonu. Smaż je tak na średnim ogniu około 10 minut co jakiś czas przekładając na drugą stronę. Możesz również zastosować większy ogień – to skróci czas smażenia, ale wymaga większej uwagi, by nie przypalić bekonu.
W międzyczasie możesz rozgrzać drugą patelnię lub jeśli na tej z bekonem jest wystarczająco duże miejsca – wbij na nią dwa jajka. Smażymy je do momentu całkowitego ścięcia białka. W zależności od upodobania żółtko możesz pozostawić nie w pełni ścięte. Pamiętaj o delikatnym doprawieniu jajek solą i pieprzem.
Następnie posmaruj kromki chleba tostowego masłem. Dodaj je na patelnię i smaż na wolnym ogniu do momentu zarumienienia. W zależności od własnych upodobań możesz podpiec tosty z jednej lub dwóch stron. Oczywiście alternatywną metodą pozostaje wykorzystanie do tego celu tostera.
W międzyczasie możesz zająć się przygotowaniem warzyw – wygodnym rozwiązaniem jest również ich przygotowanie przed przystąpieniem do smażenia pozostałych składników. Pomidora umyj dokładnie i pokrój w cienkie plasterki – wystarczą 3-4 sztuki. Paprykę umyj i pokrój dodatkowo w cienkie około 1-2 centymetrowe paski. Sałatę również umyj i w zależności od wielkości liści pozostaw je w całości lub rozdziel na mniejsze kawałki.
Na koniec posiekaj drobno świeży szczypiorek. Zdejmij z patelni wszystkie składniki i ułóż w atrakcyjny, ulubiony sposób na talerzu. Jajka świetnie spisują się jako dodatek do chleba tostowego – pamiętaj, by dodać na nie odrobinę szczypiorku – smacznego!