Jajko zapiekane w awokado to wspaniały pomysł na szybkie, smaczne i nieco bardziej wyjątkowe niż te codzienne śniadanie. Ciekawa kompozycja owocu awokado, zapieczonego w jego wnętrzu jajka i przypieczonego żółtego sera powinna wszystkim przypaść do gustu. Jest to zdecydowana odmiana od naszych standardowych śniadań dlatego warto je wypróbować. Do jego przygotowania konieczny będzie jedynie piekarnik – zaczynajmy!
25 min 2 porcje
Składniki – jajko zapiekane w awokado
- Awokado – 1 dojrzała sztuka
- Pomidor – podobnie 1 sztuka
- Jajka – 2 sztuki
- Ser żółty – 20 gram
- Szczypiorek – świeży pęczek
- Świeża bazylia – kilka listków
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek przekrój awokado na pół wzdłuż całości owocu. Chwyć dłońmi obydwie połówki i przekręć je w przeciwnych kierunkach. Awokado powinno swobodnie rozdzielić się na dwie części, z jednej z nich usuń pestkę.
Następnie pogłęb otwór, który po niej pozostał, tak aby zmieściło się w nich jajko. Możesz śmiało wydrążyć większość miąższu, ale koniecznie pozostaw go przynajmniej około 0.5 centymetra, aby jajko nie wylało się podczas pieczenia.
Pomidora umyj i pokrój w kostkę lub podobne mniejsze kawałki. Następnie zetrzyj na tarce o grubych oczkach ser żółty. Szczypiorek natomiast posiekaj drobno i odstaw na później. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni – awokado ułóż w naczynie żaroodpornym. Ważne, żeby udało się ułożyć je, tak aby podczas przenoszenia naczynia nie przechylały się na boki.
Następnie wbij do każdej z połówek awokado jedno jajko – posól je i popieprz delikatnie. Całość wstaw do piekarnika na około 10-15 minut. Gdy jajko już delikatnie się zetnie połóż na nim kawałki pomidora. Uważaj, aby żaden ze składników nie przypiekł się zbyt mocno! Tuż przed końcem pieczenia oprósz awokado startym żółtym serem.
Na koniec wyjmij gotowe awokado z piekarnika i przełóż je na talerze. Dodaj na jego wierzch nieco posiekanego szczypiorku – gotowe. Awokado możesz podawać przyozdobione świeżymi listkami bazylii – smacznego!