Jajko zapiekane w bułce to bardzo sycąca, smaczna i ciekawie wyglądająca propozycja na pożywne śniadanie. Dzięki krótkiemu podpieczeniu pieczywo zyskuje wspaniałą chrupkość, a kompozycja jej wnętrza jest wprost przepyszna. Delikatnie roztopiony ser żółty przykryty podpieczoną wędliną to wspaniałe połączenie. Dodatek na wierzch jajka sprawia, że bułeczki stają się bardzo pożywne, a jednocześnie wyśmienite w smaku. Całość udekorowana świeżym szczypiorkiem sprawia, że nasze danie to bardzo atrakcyjny pomysł na początek dnia. Polecamy tak przygotowane bułeczki jako śniadanie dla całej rodziny. Do ich przygotowania konieczny będzie jedynie piekarnik – zaczynajmy !
30 min 2 porcje
Składniki – jajko zapiekane w bułce
- Bułki – 2 sztuki
- Jajka – podobnie 2 sztuki
- Ser żółty – 2 plastry
- Wędlina (ulubiona) – podobnie 2 plastry
- Szczypiorek (świeży)
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek przekrój bułki w taki sposób, aby odciąć jedynie ich górą część. Następnie wydrąż środek – ważne, żeby powstała wewnątrz przestrzeń wystarczyła na umieszczenie tam całej pozostałej zawartości. Pamiętaj, że do środka będziesz wbijać jajko – istotne, aby nie wylało się z jej wnętrza.
Najpierw ułóż na dnie wydrążonej bułki plaster sera. Następnie połóż na nim plaster wędliny. Na koniec wbij ostrożnie do środka jajko, tak aby zachować żółtko w nienaruszonym stanie. Dzięki temu gotowe bułeczki będą wyglądały bardzo apetycznie – dopraw delikatnie solą i pieprzem do smaku.
Następnie włóż przygotowane bułki do rozgrzanego do 150 stopni piekarnika. Temperatura może być wyższa, ale musisz obserwować czy pieczywo się nie przypieka zbyt intensywnie. Nie możesz dopuścić do jego przypalenia bo całość straci swoje wspaniałe walory smakowe. W międzyczasie posiekaj świeży szczypiorek – wykorzystamy go do dekoracji i dla dodania smaku oczywiście.
Po około 15-20 minutach białko powinno się ściąć i jest to sygnał, że możesz wyjąć bułeczki z piekarnika. Wyłóż je na talerze i oprósz szczypiorkiem. Podawaj najlepiej z dodatkiem świeżych warzyw, na przykład pomidora – będzie to wspaniała kompozycja – gotowe, smacznego !