Jajko zapiekane w paprykach to danie wprost idealne w swej prostocie. Lista składników jest niezbyt złożona, przygotowanie mało skomplikowane, czas potrzebny na wykonanie przepisu stosunkowo krótki – efekt nieziemski! Wspaniała kompozycja delikatnego mięsa drobiowego, startego żółtego sera i jajka pozwala na uzyskanie bardzo wyjątkowych smaków. Całość zapieczona w połówce czerwonej papryki daje nam wyśmienite efekty. Danie jest przy tym bardzo sycące – świetnie nadaje się dla całej rodziny – po prostu pycha! Do przygotowania przepisu konieczny będzie jedynie piekarnik – zaczynajmy!
30 min 8 porcji
Składniki – jajko zapiekane w paprykach
- Papryka czerwona – 2 sztuki
- Jajka – 4 sztuki
- Szynka drobiowa – 2 większe plasterki
- Żółty ser – 40 gram
- Masło – 1 łyżeczka
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek bardzo dokładnie umyj papryki i przekrój je na połówki – od góry do dołu. Rozgrzej następnie piekarnik do 180 stopni, umieść w nim papryki i pozostaw na około 10 minut do momentu aż staną się miękkie.
W międzyczasie pokrój szynkę drobiową w kosteczkę, a żółty ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Jeśli papryki są już gotowe wyjmij je z piekarnika – nie wyłączaj go! Przełóż do środka papryk – równomiernie do każdej – po trochu masła.
Następnie dodaj w równych proporcjach do każdej z nich kawałki szynki oraz startego sera. Na koniec wbij do każdej z papryk po jednym jajku. Jeśli korzystasz z nieco mniejszych sztuk lub z dużych jajek możesz najpierw odlać do miseczki nieco białka. Ważne, aby w paprykach znalazła się ilość jajka, która nie wypłynie w trakcie jego ścięcia w piekarniku.
Wstaw następnie gotowe papryki ponownie do piekarnika na kolejne 10 minut. Ten czas powinien wystarczyć do odpowiedniego ścięcia jajek – koniecznie nadzoruj pieczenie, aby uniknąć przypalenia się składników.
W międzyczasie posiekaj – niezbyt drobno – szczypiorek, świetnie nada się do udekorowania gotowej potrawy. Gotowe papryki wyjmij z piekarnika i podawaj od razu do spożycia – będą najlepsze. Całość w razie potrzeby możesz delikatnie doprawić jeszcze solą i pieprzem – smacznego!