Jajko zapiekane w parówkach to świetna propozycja na szybkie, proste w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo atrakcyjne wizualnie oraz solidnie sycące śniadanie. Świetnie sprawdzą się oczywiście również jako podstawa obiadu lub kolacji. Niezbyt skomplikowana lista składników wcale nie sprawia, że danie nie jest wyjątkowe – otóż jest. Jest wyjątkowo smaczne i idealnie nadaje się na posiłek dla dzieci – wygląda wspaniale. Każdy wielbiciel podobnie przygotowanych jajek powinien koniecznie wypróbować tą propozycję. Do jej przygotowania konieczne będą jedynie patelnia oraz wykałaczki, które ułatwią utrzymanie parówek w odpowiedniej pozycji – do dzieła!
15 min 2 porcje
Składniki – jajko zapiekane w parówkach
- Parówki – 2 sztuki
- Jajka – podobnie 2 sztuki
- Cebula – 1/2 niewielkiej sztuki
- Czerwona papryka – opcjonalnie do przyozdobienia
- Świeży szczypiorek – podobnie opcjonalnie do przyozdobienia
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Wykonanie przepisu rozpocznij od parówek – przekrój je wzdłuż z pominięciem około 1 centymetra na obydwu ich krańcach. Dzięki temu uzyskasz możliwość rozszerzenia ich środkowej części, do której wbijesz jajko, nie rozdzielając ich całkowicie na połowy.
Następnie jak najbliżej środka parówek i bliżej jednej z krawędzi – górnej lub dolnej – wbij po jednej wykałaczce. Postaraj się zrobić to tak, aby nie przebić parówek na wylot. W efekcie uzyskasz parówki rozszerzone w ich środkowej części z wykałaczkami u podstawy.
Rozgrzej następnie oliwę na patelni i umieść na niej przygotowane parówki – tak aby wykałaczki znalazły się w górnej ich części. Przesmaż je na średnim ogniu przez 2-3 minuty, tak aby delikatnie się zarumieniły – przewróć na drugą stronę – wykałaczki znajdą się w dolnej części parówek, bliżej patelni.
W międzyczasie obierz i bardzo drobno posiekaj cebulę oraz pozostałe (opcjonalne) składniki: paprykę i szczypiorek. Do wnętrza każdej z parówek wbij po jednym jajku. Dzięki temu, że wykałaczki znalazły się ostatecznie w dolnej ich części zostana całkowicie zakryte jajkiem.
Następnie dopraw jajka delikatnie solą i pieprzem oraz umieść na nich wcześniej przygotowane cebulę, paprykę i szczypiorek. Smaż całość na niezbyt dużym ogniu – inaczej parówki mogą się przypalić – do momentu ścięcia się jajek.
W zależności od upodobania możesz oczywiście doprowadzić jajka do całkowitego lub częściowego ścięcia. Gotowe danie bez problemu przełożysz na talerze – podaj do spożycia koniecznie od razu po przygotowaniu – smacznego!