Jajko zapiekane ze szpinakiem to bardzo wyjątkowa propozycja na przygotowanie niesamowicie smakowitego posiłku. Kompozycja szpinaku z czosnkiem i mozzarellą to niesamowicie pyszne połączenie nadające całości potrawy wspaniałego smaku i aromatu. Zapieczenie w tym zestawie jajka to pomysł wręcz idealny. Danie jest dzięki temu niepowtarzalnie wyraziste, bardzo sycące i nad wyraz smaczne. Zastosowanie szynki długodojrzewającej – na przykład prosciutto lub parmeńskiej – nadaje potrawie dodatkowej wykwintności – pyszne! W zależności od posiadanych naczyń żaroodpornych kompozycja składników może wymagać nieco modyfikacji. W naszym przypadku wykorzystaliśmy dwa kwadratowe naczynia o długości boku 14 cm. Do wykonania przepisu konieczna będzie głęboka patelnia, odpowiednie naczynia żaroodporne oraz piekarnik – zaczynajmy!
30 min 2 porcje
Składniki – jajko zapiekane ze szpinakiem
- Szpinak – 350 gram
- Jajka – 2 sztuki
- Szynka długodojrzewająca – 4 plastry
- Mozzarella – 75 gram
- Czosnek – 2 ząbki
- Szczypiorek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początku obierz i bardzo drobno posiekaj – lub przeciśnij przez praskę – ząbki czosnku. Rozgrzej następnie patelnię – naprawdę solidnie – dodaj na nią czosnek i przesmaż go przez 2 minuty. W międzyczasie przepłucz obficie chłodną wodą liście szpinaku, pozostaw na chwilę do obcieknięcia i dodaj na patelnię – dopraw szczyptą soli i pieprzu – zmniejsz nieco ogień.
Szpinak pozostaw na patelni – co jakiś czas mieszając – do momentu znacznej zmniejszenia jego objętości. Jeśli nie zmieści się cały na raz możesz stopniowo dodawać kolejne porcje gdy tylko te znajdujące się już na patelni zmniejszą swoją objętość. Ważne, aby finalnie otrzymać odpowiednio przesmażoną całość szpinaku.
W międzyczasie pokrój w kosteczkę mozzarellę i pod koniec smażenia dodaj ją na patelnię. Przesmaż całość kilka minut do momentu roztopienia sera cały czas intensywnie mieszając. Dzięki temu mozzarella powinna równomiernie rozłożyć się po całości zawartości patelni – możesz już w tym momencie rozgrzać piekarnik do 180 stopni.
W tym samym czasie posmaruj wnętrze naczyń żaroodpornych masłem lub oliwą. Na ich dnie połóż plasterki szynki, tak aby jak najszczelniej je przykryć. Następnie przełóż do każdego naczynia po połowie zawartości patelni. Postaraj się wydrążyć po środku naczyń wgłębienia w szpinaku i wbij tam po jednym jajku – dopraw szczyptą soli i pieprzu.
Całość wstaw do piekarnika na około 10-15 minut do momentu ścięcia się jajek – posiekaj drobno szczypiorek. Gdy jajka będą juz gotowe wyjmij naczynia z piekarnika, posyp obficie szczypiorkiem i podaj do spożycia. Jeśli istnieje taka konieczność możesz delikatnie dosolić i popieprzyć danie – smacznego!