Jambalaya to bardzo atrakcyjna i niesamowicie smakowita propozycja na przygotowanie posiłku idealnego na obiad. Istnieje bardzo wiele odmiennych pod względem składu przepisów na to przepyszne danie. Podstawą jednak zawsze pozostaje ryż i podobny zestaw warzyw oraz dodatek mięsny – w naszym przypadku kurczak. Dodatkowo zastosowanie bulionu drobiowego i wyrazistych przypraw takich jak kurkuma i chili pozwala na uzyskanie niesamowitych smaków i aromatów. Do wykonania przepisu konieczna będzie jedynie głęboka patelnia – zaczynajmy!
40 min 2 porcje
Składniki – jambalaya
- Filet z kurczaka – 1 sztuka
- Ryż – 100 g
- Bulion drobiowy – 250 ml
- Przecier pomidorowy – 250 ml
- Czerwona papryka – 1 sztuka
- Pomidory – 2 sztuki
- Szalotka podobnie 2-3 sztuki
- Czosnek – podobnie 2-3 ząbki
- Słodka papryka – 1 łyżeczka
- Bazylia – podobnie 1 łyżeczka
- Kurkuma – podobnie 1 łyżeczka
- Chili – 1/3 łyżeczki
- Oliwa z oliwek
- Sól i pieprz
Przygotowanie
Na początek dokładnie umyj i pokrój w kostkę filet z kurczaka. Dopraw go następnie delikatnie solą i pieprzem oraz 1/2 łyżeczki słodkiej papryki i kurkumy. Postaraj się rozprowadzić przyprawy jak najbardziej równomiernie po wszystkich kawałkach kurczaka – rozgrzej patelnię. Dodaj na nią następnie przygotowane mięso, podsmaż delikatnie do zarumienienia ze wszystkich stron.
W międzyczasie obierz i posiekaj drobno szalotki, a ząbki czosnku przeciśnij przez praskę. Dodaj na patelnię cebulę i podsmaż przez 2-3 minuty do delikatnego zeszklenia. Następnie dodaj do pozostałych składników czosnek, zamieszaj dokładnie i pozostaw na kolejne 2 minuty – zmniejsz ogień do minimum.
W międzyczasie umyj i pokrój w cienkie, podłużne paski paprykę, a pomidory w kosteczkę. Dodaj je również na patelnię i bardzo dokładnie wymieszaj jej zawartość. Umieść następnie na patelni ryż – pozostaw na 3 minuty co jakiś czas mieszając. Po tym czasie zalej zawartość patelni – najlepiej gorącym – bulionem drobiowym oraz przecierem pomidorowym.
Dodaj na patelnię również pozostałe przyprawy: słodką paprykę, bazylią, kurkumę i chili. Wszystko to bardzo dokładnie wymieszaj i pozostaw na niewielkim ogniu pod przykryciem na około 15 minut. Po tym czasie ryż powinien wchłonąć całość lub zdecydowaną większość wywaru. Gotowe danie przełóż do miseczek, przyozdób każdą z porcji szczypiorkiem i podawaj do spożycia – smacznego!