Jogurt naturalny z granolą i owocami to niesamowicie atrakcyjna propozycja na przygotowanie bardzo ciekawego, smacznego i stosunkowo lekkiego posiłku. Jest przy tym wszystkim w pełni sycącym, a dzięki dodaniu ulubionych – my polecamy maliny i borówki – owoców staje się niewątpliwie bardzo wartościowym daniem. Kompozycja delikatnego jogurtu naturalnego z nieco bardziej wyrazistą – słodziutką – granolą to połączenie idealne. Całość przybrana owocami i oprószona wiórkami kokosowymi przedstawia się wprost nieziemsko. Danie jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu co sprawia, że doskonale sprawdzi się jako śniadanie. Przygotowanie całości do spożycia trwa dosłownie kilka minut – idealnie na poranek. Nic nie stoi oczywiście na przeszkodzie, aby wykorzystać je jako inny posiłek w ciągu dnia – lub jako deser do innego posiłku. Do przygotowania przepisu wystarczą jedynie wszystkie skąłdniki – zaczynajmy!
5 min 1 porcja
Składniki – jogurt naturalny z granolą i owocami
- Jogurt naturalny – 100 gram
- Granola – 15 gram
- Maliny – garść
- Borówka – podobnie garść
- Wiórki kokosowe
Przygotowanie
Ważne, aby do wykonania przepisu wybrać jogurt naturalny o stosunkowo gęstej konsystencji. Zapewni to możliwość swobodnego ułożenia na jego powierzchni pozostałych składników – końcowy efekt wizualny będzie wtedy najlepszy!
Jeśli chodzi o owoce najlepiej wykorzystać świeże, dorodne i soczyste maliny oraz borówki. Jeśli nie zamierzasz zastosować większej ilości granoli to właśnie owoce zapewnią potrawie naturalną słodycz. Pamiętaj, żeby przed ich użyciem koniecznie solidnie je wypłukać w chłodnej wodzie. Warto również wykorzystać owoce schłodzone wcześniej w lodówce – zapewni to daniu dodatkowej wartości orzeźwiającej.
Umieść następnie jogurt naturalny w ulubionym – odpowiednio dużym, aby zmieścić wszystkie składniki – pucharku. Jeśli nie zależy ci na efekcie wizualnym możesz oczywiście wszystkie składniki zmieszać w miseczce – choć i tutaj można bez większego trudu postarać się o estetykę dania.
Dodaj na wierzch jogurtu warstwę granoli – jeśli chcesz, aby posiłek był znacznie słodszy możesz zwiększyć jej ilość. Pamiętaj, że w tym przypadku danie stanie znacznie bardziej kaloryczne! Następnie ułóż jako ostatnią warstwę owoce – maliny i borówki. Na koniec udekoruj całość wiórkami kokosowymi i podawaj do spożycia – smacznego!